Az Orbán-kormány világszínvonalat emleget, ehhez képest 12 magyarországi kórházban elképesztő az orvoshiány

2018. január 15., 15:45

Szerző:

Kiderült, melyek azok a szakterületek az orvosképzésben, ahol égetően nagy szükség lenne az utánpótlásra, ismét kihirdették ugyanis a rezidenseknek szóló ösztöndíjakat, és vele a hiányszakmák listáját – írja a Magyar Nemzet.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól (ÁEEK) származó információk szerint az országban 12 kórházban okoz nagy problémát, hogy nincsenek megfelelő szakemberek. Bármely orvosszakmában megkezdett képzés hiányszakmának minősül ugyanis 

  • a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben,
  • a bajai Szent Rókus Kórházban,
  • a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban,
  • a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert-kórházban,
  • a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban,
  • az ajkai Magyar Imre Kórházban,
  • az egri Markhot Ferenc-oktatókórházban,
  • az orosházi kórházban,
  • a salgótarjáni Szent Lázár megyei kórházban,
  • a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban,
  • a ceglédi Toldy Ferenc-kórházban és
  • a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban is. 

A kormány által emlegetett egészségügyi világszínvonal ellenére országosan is gondot okoz az orvoshiány. A 2016. és a 2017. évhez képest az idén is hiányszakma az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma) is.

Fotó: Pixabay/skeeze

Mindezeken túl Budapest kivételével hiányszakmának minősül még az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is.

Mint mi is megírtuk, egy friss kutatás szerint az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók körülbelül 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Túlnyomó többségük csak akkor jönne haza, ha alapvető változások történnének a magyarországi egészségügyben. Ugyanakkor, miközben gyógyításra, orvosra, ápolóra, kórházi kosztra állítólag nincs keret, Mészáros Lőrinc egyik bizalmasa tavaly 640 millió forint közpénzt kapott úgynevezett tanácsadásra az állami kórház-fenntartótól. 

.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.