Az Orbán-kormány szerint a társadalmi nem fogalma nem létezik

2018. augusztus 14., 15:12

Szerző:

– Ha nem megyünk bele abba a vitában hogy van-e mit oktatni, mit jelent a genderszak, hanem csak megnézzük azt, hogy erre a szakra mennyien jelentkeztek az ELTE-n és a CEU-n, ez önmagában is érv a megszüntetés mellett – reagált a Kormányinfón Gulyás Gergely a genderszak megszüntetéséről.

„A kormánynak világos véleménye az, hogy az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak, de a magyar állam közpénzből megvalósuló oktatási tevékenységet ezen túlmenően nem kíván ilyen területen finanszírozni”- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy nem biológiai, hanem társadalmi nemekről essen szó.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak", de ezen túlmenően a magyar állam nem kíván támogatni ilyen jellegű oktatást. Ez nem jelenti, hogy a kormány ne támogatná a nőkkel elleni erőszak visszaszorítását, hiszen annak minden formája elfogadhatatlan. Viszont nem fogadják el, hogy ne biológiai nemekről, ne társadalmi nemekről beszéljen egy képzés.

Ez azt jelenti – fűzhetjük hozzá – hogy az Orbán-kormány szerint egyetemen nem lehet beszélni a nőkkel és a férfiakkal kapcsolatos előítéletekről és sztereotípiákról, de esélyegyenlőségről sem, így például arról, hogy a nők miért keresnek kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

Fotó: Bazánth Ivola

Gulyás Gergely elárulta azt is, hogy a felsőoktatás szabadsága az Orbán-kormány értelmezésében nem azt jelenti, hogy kormányzati ellenőrzés nélkül lehet elindítani államilag finanszírozott képzéseket. Közlése szerint egyszerre született szakmai és politikai döntés, mégpedig azért, mert csak a résztvevők létszáma miatt is meg kellett volna szüntetni a szakot. A felvetésre, hogy az ELTE szerint valószínűleg alkotmánysértő rendeletben betiltani a CEU és az ELTE genderszakát, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ezt majd az Alkotmánybíróságnak kell eldöntenie. A mód azért nem ütközik az alaptörvénybe – vélte – mert a megszüntetni egy szakot másképpen nem lehet. Szerinte annak ellenére sincs gond az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium által előkészített rendelettel, hogy az Akkreditációs Bizottsággal nem egyeztettek az ügyben. 

Pénteken derült ki, hogy az Orbán-kormány rendeletben tiltaná be a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést a CEU-n és az ELTE-n, ami ellen mind a két egyetem tiltakozott, a Magyar Rektori Konferencia pedig a 168 Óra kérdésére jelezte, hogy nem támogatja a döntést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a közférában végrehajtandó leépítési hullámról is, cikkünket ide kattintva olvashatják el.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.