Az Orbán-kormány sportlétesítményeket épít és fesztivált rendez Ghánában

2017. november 23., 13:39

Szerző:

444 a Modern Ghana című lapban szúrta ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter november 30. és december 1. között elutazik a nyugat-afrikai országba, ahol hivatalosan felavatja Magyarország accrai nagykövetségét, és előkészítő tárgyalásokat folytat egy kétoldalú üzleti konferenciáról. Minderről Szabó András  nagykövet beszélt a Ghana News Agency hírügynökségnek, hozzáfűzve, hogy Magyarország szeretne minden évben zenei fesztivált rendezni a nyugat-afrikai országban, és mivel Magyarország szuperhatalomnak számít a sport világában, az Orbán-kormány beszáll a ghánai sportlétesítmények építésébe, az infrastruktúra fejlesztésébe is. A nagykövet azt nem árulta el, hogy mindez mennyibe fog kerülni.

Szijjártó Péter 2015-ben Benjamin Dagaduval, Ghána olajügyi miniszterhelyettesével
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ghánai részről Lawrenvce Tetteh, a Worldwide Miracle Outreach nevű szervezet elnöke szólalt meg az ügyben. Ő méltatta a kétoldalú kapcsolatokat és azt a segítséget, amelyet Magyarország nyújtott a nyugat-afrikai országnak (főként azt, hogy ghánai diákok ösztöndíjjal tanulhatnak Magyarországon), de aggályait fejezte ki amiatt, hogy a földrajzi és nyelvi távolság miatt a ghánaiak meglehetősen keveset tudnak hazánkról. 

Napi.hu még tavaly augusztusban írta meg, hogy az Orbán-kormány elképzelései szerint magyar cégek több százmillió euró értékben kezdenének bele projektekbe Ghánában. „Afrikában rendkívül fontos a fizikai jelentét, itt nem lehet e-maillel vagy telefonon keresztül üzletelni, így nagyon sok munka lesz az elhalt kapcsolatok felelevenítése” – mondta akkor Szabó András a portál kérdésére.

Az accrai magyar nagykövetség 29 év szünet után nyílt meg újra 2016. április 1-jén.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.