Az Orbán-kormány mélyen hallgat arról, hogy 881 milliót a mi pénzünkből is adott Tiborcz lámpaüzletére

2018. február 19., 07:12

Szerző:

Nem kell idegeskedniük azoknak a polgármestereknek, akik megkötötték az Elios Innovatív Zrt.-vel a túlárazott szerződéseket, mert a kormány már időben kifizette az önkormányzatok helyett a számlát, azaz helyben csak helyzetbe kellett hozni a miniszterelnök vejének cégét – írja a 24.hu.

A portál szerint az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által megállapított sorozatos és összehangolt csalássorozat, amely megalapozta az Orbán Viktor miniszterelnök vejének egykori cége által elnyert, uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokat, mindenképpen a magyar adófizetők zsebének rovására ment. A 24.hu birtokába került jelentésből az derült ki, hogy Tiborcz István egykori cége 35 pályázaton összesen 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint támogatást nyert el, amelyet a szabálytalanságok miatt most visszakérhet az EU.

Lázár János és Tiborcz István egy belvárosi étteremben
Fotó: azonnali.hu

Eddig azt lehetett tudni, hogy a LED-es lámpacserékhez – kisebb részben – a települési önkormányzatok sajtolták ki saját költségvetésükből – persze szintén közpénzről van szó – a pénzt, miután 2013 környékén számos fideszes városvezető jutott hirtelen arra a meggyőződésre, hogy városának a vékony pénztárca ellenére bele kell vágni a drága, jó esetben is csak két évtized alatt megtérülő beruházásba.

Az állam azonban kifizette a projektek többségének önrészét: a Miniszterelnökség a központi költségvetésből összesen 881 millió forinttal finanszírozott az önkormányzatok helyett, de erről eddig a botrány ellenére sem tájékoztatták a nyilvánosságot.

A 24.hu információi szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014 márciusa és 2015 júliusa között az úgynevezett EU Önerő Alapból 14 olyan projektet támogatott, amelynek a 85 százalékát finanszírozták uniós forrásból, a fennmaradó költségrészt pedig a kedvezményezett önkormányzatoknak kellett vállalniuk. (A vizsgált 35 projektnél 17-nél nyújtott 85 százalékos támogatást az unió, háromnál, a hódmezővásárhelyi, a paksi és a siófoki beruházásnál 50, a többinél 100 százalék volt a szubvenció.)

Az EU Önerő Alap az európai uniós forrásból megvalósított fejlesztésekhez szükséges önrész kifizetéséhez nyújt támogatást önkormányzatok, önkormányzati társulások számára. A pénzt minden évben a költségvetési törvényben különítik el, és az önkormányzatok pályázati úton nyújthatják be rá igényüket.

Volt olyan eset is, amelynél a Miniszterelnökség már akkor átvállalta az önkormányzat önrészét, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába.

Kalocsán például csak 2015-ben tudták végrehajtani a lámpacseréket, de a város 2014 nyarán már megkapta az 567 millió forint összköltségű beruházás ráeső 15 százalékát, 86 millió forintot.

Emlékezetes, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón következetesen véleménynek nevezte az OLAF jelentését, és azt állította: elfogult magyar uniós megbízottak készítették a dokumentumot.