Drágulni fog a pálinka, az Orbán-kormány meghátrált az Európai Bizottsággal szemben

2018. június 20., 08:51

Szerző:

Az adózás változásairól szóló új törvénymódosító csomag szerint megemeli a kormány a népegészségügyi termékadót (neta), amivel az Európai Bizottság elvárásának tesz eleget. Emelik a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra, vagyis az új adóval drágulnak majd a bolti pálinkák és az Unicum is – írja az Index.

Az EU májusban kifogásolta, hogy bizonyos alkoholos termékekre Magyarország nem vetette ki az adót egységesen. Voltak kivételezett italok, mint a pálinkák és a gyógynövényes italok, amik mentesültek a neta alól. Az EB szerint ez az uniós jogba ütközik, mert az alkoholos italokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek.

Fotó: hungarikum.blogstar.hu

Az Orbán- kormány jelezte, hogy nem ért egyet a bizottsági javaslattal, de a jogvita lezárása érdekében enged, és inkább kiveti az adót a korábbi kivételekre is. Egyúttal növelik az adó mértékét is, így valamennyi adóköteles termék esetében 20 százalékkal kell majd több adót fizetni. További változás, hogy ezután nem lehet adót csökkenteni egészségmegőrző programok szervezésével. Csak állami egészségmegőrző programot támogathatnak a gyártók, ezzel is maximum 10 százalék adót spórolhatnak meg.

A chipsadó néven ismert adó is emelkedik. Az üdítőitalok jelenlegi 7 Ft/l-es adómértékét 15 Ft/l-re növelik, míg az adó cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kilogramm, a sós snack esetében 300 forint/kilogramm, ételízesítő esetében 300 forint/kilogramm, ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter, a gyümölcsíz esetén 600 forint/kilogramm lesz.

Az élelmiszergyártók tiltakoznak a döntés ellen, közleményük szerint a neta emelése kártékony hatásokkal jár, és az emelést a fogyasztóknak kell majd megfizetni.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.