Az Orbán-kormány készül, jönnek a kismama-szövetkezetek

2018. augusztus 16., 10:41

Szerző:

Kérdésre sem árult el semmi konkrétumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azokkal a „kismama-szövetkezetekkel” kapcsolatban amelyek ötletével Novák Katalin családügyi államtitkár állt elő Tusnádfürdőn. 

A babáikkal otthon lévő édesanyák foglalkoztatására kidolgozott koncepcióról Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője kérdezte az Emmit. Többek között arról érdeklődött, hogy a tárca elkezdett-e egyeztetni valamilyen szakmai szervezettel a koncepcióról. Mivel a leendő szövetkezeteket a nyugdíjas-szövetkezetek mintájára hoznák létre - amelyek létrehozásáról a fideszes Kósa Lajos nyújtotta be a törvényjavaslatot tavaly nyáron - írásbeli kérdésében Ungár Péter aggályosnak nevezte, hogy a törvénymódosítás előnyös helyzetbe hozta a volt debreceni polgármester és városfejlesztési miniszter feleségéhez köthető, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Tócó-Pece Kft-t.

A Emmi nevében válaszoló Rétvári Bence parlamenti államtitkár nem reagált a Kósa Lajossal és a kismama-szövetkezetekkel kapcsolatos képviselői kérdésekre, csak annyit közölt, az új típusú kismama-szövetkezeti forma rugalmas munkavállalási lehetőséget kínálna a gyermekükkel otthon lévők részére, ami lehetővé tenné fokozatos visszatérésüket a munkaerőpiacra. A jogszabályi feltételek kidolgozása a következő időszak feladata – jelezte az államtitkár.

Novák Katalin
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin családügyi államtitkár júliusban Tusnádfürdőn arról beszélt, a kismama-szövetkezetek a nyugdíjas- és diákszövetkezetek mintájára alakulhatnak meg. A speciális foglalkoztatási forma előnyeit kihasználva pedig akár heti 1-1 napra, vagy többször fél napra is lehetne munkát vállalni. A politikus szerint a szükséges adó- és egyéb jogszabályokat akár már ősszel megalkothatja az Országgyűlés.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.