Az OLAF szólt Hódmezővásárhelynek, hogy baj van, a város kínosan ügyelt, nehogy érdemben válaszoljon

2018. március 2., 18:13

Szerző:

A Hír TV a honlapján írja, hogy sikerült megszereznie azt a levelet, amelyet a néhai Aalmási István polgármester vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat küldött válaszul az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF). Az OLAF a 2015-ig Orbán Viktor vejének, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. győztes közvilágítási pályázata miatt írt Hódmezővásárhelynek, kifogásolva a város és a cég között megkötött szerződés szerződés több gyanút keltő pontját is. Ezek egyike, hogy megrendelőként a Lázár-féle önkormányzat az energiahatékonysággal kapcsolatban nem írt elő semmit, azt sem, hogy az akkor még ES Holding néven futó cégnek egyáltalán hány lámpát kell cserélnie 720 millió forintért. Az önkormányzat 

érdemben az OLAF egyik kifogására sem reagált.

Válaszában mindössze egy négy pontból álló lista szerepel, amely szerint az OLAF-levélbn nem pontosan szerepeltek a szerződések dátumai, és a leírt projektösszeg sem volt helyes szerintük. Erre a 2017. október 6-án kelt hódmezővásárhelyi levélre aztán 2018. január 4-én az OLAF ajánlásokat küldött a városnak.

Lázár János és Tiborcz István novemberben egy belvárosi étteremben
Fotó: azonnali.hu

A hódmezővásárhelyi pályázatnak azért van kulcsjelentősége, mert a cég által elnyert 35 közül ez volt az első megbízás, amelyet még 2010-ben elnyert az akkor még városi polgármester Lázár János közreműködésével. Az ügynek rengeteg visszatetsző mozzanata van.

  • Az ES Holding úgy futott be nyertesként a pályázaton, hogy a 2008-as évet bevétel nélkül zárta, 2009-ben pedig mindössze 9 millió forintos forgalma volt úgy, hogy korábban semmilyen referenciával nem rendelkezett a közvilágítás terén,
  • Bár a a szabad verseny elve tiltja, hogy egy korábbi versenytárs alvállalkozói szerepet kapjon egy pályázat nyertese mellett, a Tungsram-Schréder Zrt. 2011-ben 341 millió forintos szerződést köthetett az ES Holdinggal. Hagyományos esetben tiltott gyakorlatnak számít, hogy egy pályázat nyertese a korábbi vetélytársát bevonja az üzletbe, ráadásul a magyar közbeszerzési törvény akkor hatályban lévő rendelkezései úgy szóltak, hogy egy alvállalkozó a megbízás értékének maximum a 10 százalékáig szállhat be. A 341 milliós szerződéssel a Tungsram-Schrédernek 60 százalékig sikerült. A végső ár egyébként nem 577 millió, hanem 940 millió forint lett.
  • Egy tanácsadó cég, a Tender-Network Kft. az ES Holding mellett a megrendelőnek, a Lázár-féle önkormányzatnak is dolgozott.
  • De visszatetsző az is, hogy megrendelőként a Lázár-féle önkormányzat az energiahatékonysággal kapcsolatban nem írt elő semmit, így azt sem, hogy a cégnek hány lámpát kell cserélnie, azt pedig, hogy Hódmezővásárhely milyen technológiával takarítson meg energiát a közvilágításban, a  pályázókra bízták.