Az OLAF-jelentés egyértelműen cáfolja Lázárt, bűnszervezetről lehet szó Tiborcz volt cége esetében

2018. február 10., 08:41

Szerző:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken adott egy interjút a Hír TV-nek, amelyben azt állította, hogy bűnszervezetről nincs szó abban a jelentésben, amelyet az Európai Unió Csalás elleni Hivatala (OLAF) készített a 2015-ig Orbán Viktor veje, Tiborcz István résztulajdonában álló cég, az Elios Innovatív Zrt. által elnyert közvilágítási pályázatokról. Ennek az állításnak a szépséghibája csak az – hívja fel a figyelmet a 24.hu –, hogy a jelentés szövege egyértelműen cáfolja. A portálnak sikerült megszereznie a dokumentumot, amelyben szó szerint ez áll:

In Hungarian law this fall under qualification of Criminal Code, Act C of 2012: Budgetary fraud (article 396), Falsification of document/forgery (Article 345). The possible qualification of organized crime (Article 321) should also be considered.

Ez pedig a kis nyelvtani hibával együtt azt jelenti, hogy amit az Elios művelt, az a költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás mellett kimerítheti a bűnszervezetben részvétel fogalmát is a Büntető törvénykönyv 321. paragrafusa alapján. 

Az Elios Zrt. gyanút keltő pályázati sikersorozata amiatt az OLAF 2015-ben indított vizsgálatot, amely után a jelentést 2017 decemberében elküldte az Orbán-kormánynak is.  Arról, hogy az Eliosban maffiamódszereket idéző szervezett csalási mechanizmust építettek ki, ebben, a szekszárdi pályázatról ebben, a szolnokiról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen a 24.hu cikke alapján.