Az Oktogon elfoglalásával zárult a CEU-tüntetés

április 9. 17:12

A rendőrség szerint ötven-, a szervezők szerint nyolcvanezren gyűltek össze, hogy nyomatékosan megkétjék Áder Jánost: ne írja alá felsőoktatási törvény módosítását. A tüntetés azonban már túlmutat a CEU-n, a résztvevők a civilek vegzálására tervezett törvény ellen, a gondolkodás szabadságáért tiltakoznak. A tüntetésnek hivatalosan vége, de néhány száz ember az Oktogonon ülve várta a reggelt, a folytatást és a sok csatlakozót. Hiába, de szerdán újabb tüntetés, ezúttal a civilekért.

Eredetileg a Clark Ádám térre hirdették meg a találkozót, de olyan sokan jelezték vissza részvételüket, hogy módosítani kellett a helyszínt. A Facebookon negyvenezren jelezték, hogy rézst vesznek a demonstráción, fél órával a kezdés előtt már több ezren összegyűltek a Várkert bazárnál felállított színpadnál.

Fotó: Kökényesi Gábor

Öt órára tényleg nagyon sokan lettek, a Lánchíd és az Erzsébet híd között teljesen megtelt a tér és mondkét hídon folyamatosan rengetegen érkeznek.

A tüntetők a CEU működését ellehetetlenítő törvény kapcsán azt szeretnék elérni, hogy Áder János azt ne írja alá, hanem küldje normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. Az államfőnek hétfő éjfélig kell döntenie.

Fotó: Kökényesi Gábor

A Várkert bazárnál Berg Dániel, a CEU hallgatója azt hangsúlyozta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. Arról is szólt, hogy Áder János most megmutathatja, nemcsak pártkatona, hanem államférfi.

Törley Katalin, Sulyok Blanka, Diószegi Nóra és Czégány Szandra, a Tanítanék mozgalom képviselői arról beszéltek, hogy a hatalom el akarja lehetetleníteni a tudás megszerzését, mert félnek a gondolkodó emberektől.

Fotó: Merész Márton

A tényleg rövid beszédek után a már több tízezresre duzzadt tömeg elindult a Parlament elé. A tömeg méretét mutatja, hogy az elej már átért Pestre a Lánchídon, miközben a vége még meg sem tudott mozdulni a Várkert bazárnál.

(Orbán Viktor közben orgonát avatott a Hold utcai református templomban. És mintha csak a demonstrációsa üzent volna: azt mondta, ma sem kell más, mint hogy legyenek bátor közösségek. Persze nem a tüntetőkre gondolt.)

Fotó: Merész Márton

Az emberek „vétózd meg, János!", „szabad ország, szabad egyetem" skandálással, jó hangulatban vonulnak, közben érintetik a CEU Nádor utcai épületét.

Tudósítónk szerint a Kossuth tér már akkor megtelt, amikor még csdak a menet eleje ért oda. Sokan ugyanis a Várkert bazár közelébe sem fértek a tömegtől, így inkább egyből a Kossuth tér felé vették az irányt. Rendőrségi, de nem hivatalos forrás szerint nagyjából ötvenezren vannak a tüntetők. A szervezők ugyanakkor nyolcvanezresre becsülik a tömeget.

Fotó: Merész Márton

A Kossuth téren Bródy Gábor, a CEU kutatója kezdi a felszólalásokat. a következő felszólaló. „A CEU és az akadémiai szabadság a közös értékeink, ezeket nem vehetik el " – mondja. „Minden egyes CEU-s publikáció viszi Magyarország jó hírnevét, nem hagyhatjuk, hogy ezt a hírnevet kétes politikai célok miatt lerombolják!"

Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa a civil szervezetek elleni, péntek délután benyújtott törvényről beszél. Nem szabad hagyni, hogy a Fidesz stigmával bélyegezze meg azokat a szervezeteket, amelyek az ország javulásáért dolgoznak.

Fotó: Merész Márton

Közben négy hosszú, sokméteres papírt ad kézről kézre a tömeg. A papíron több tízezer név, azoké, akik felszólaltak a CEU ellehetetelenítése ellen.

Az Index tudósítója Sólyom Lászlót is látta a tömegben.

A végén előbb elénekelték a Ha én rózsa volnékot, majd felzúgott az „Orbán, takarodj!". A tömeg még búcsúzóul skandálja, hogy „Ne írd alá, János! Ne írd alá, János!" és eléneklik a Himnuszt. Fél nyolckor hivatalosan is véget ért a tüntetés, bár még mindig vannak, akik nem értek oda.

Fotó: Merész Márton

A végén egy szervező még elmondja, hogy szerda este a civilekről szóló törvény miatt szerveznek tüntetést.

A tömeg egyelőre nem mozdul a térről. A Parlament lépcsőjén sok rendőr sorakozott fel, a téren maradók ismét ki akarták tűzni az EU-s zászlót. Jóval kevsebben vannak már, de azért még szép számmal. Mindenfélét skandálnak, 2006 után újra zúg az „elkúrtad", meg olyanok, hogy „ez az igazi konzultáció", „elegünk van", „Orbán, takrodj". Közben folyamatosan fogy a tömeg, egyre mennek többen mennek el, de még mindig jó sokan vannak.

Fotó: Kökényesi Gábor

Közben egyre több rendőr érkezik és mivel a bejelentett tüntetésnek vége, oszlathatnak is. A parlament mellett a Balassi utcában már felsorakoztak testpáncélban a készenlétisek, de a tömeg fogyása miatt egyelőre úgy tűnik, nem lesz dolguk.

A téren maradtak nagy része váratlanul felkerekedett és az Emberi Erőforrások Minisztériumához indult. Ott nagyjából kétezeren lökdősődtek és néztek frakasszemet a rendőrökkel. Többen elkezdték kiabálni, hogy menjenek a Fidesz Lendvay utcai székházához. El is indultak, de ez egy hosszabb séta lesz.

A menet teljesen elfoglalja a Nagykörutat, a forgalom leállt. A rendőrök lassítják a tömeget, hogy azalatt a Lendvay utcánál, a Fidesz székháza körül fel tudjon állni sorfal. Az Andrássy utat is teljese szélességében lezárták, így zavartalanul vonul a tömeg.

A rendőrség fél tíz után kiadott közlése szerint kiürült a Kossuth tér, „a be nem jelentett rendezvény résztvevői szétszéledtek. Jelentős részük a rendőrség előtt ismeretlen céllal és szándékkal a Nagykörúton vonul".

Fotó: Merész Márton

A tüntetőket odértek a Lendvay utcához, de a rendőrök nem engedik őket mözel a székházhoz. Tudósítónk sok kopasz kigyúrt civilt látot bemenni a Fidesz-székházba.

Egy idő után a tüntetők – akik nagyjából ezren vannak – megfordultak és más úton próbálkoztak a székház közelébe menni. De máshonnan nem lehet megközelíteni az épületet, rengeteg rendőr vette körül. Erre elég gyorsan rájöttek, így letáboroztak a Hősök terén és ott várakoznak. De nem sokáig, elindultak vissza az Andrássy úton az Oktogon felé. Ott leültek a kereszteződés közepébe, hogy egyszerre blokkolják a Körút és az Andrássy út forgalmát.

Fotó: Merész Márton

Lassan fogynak, de az elszántak kitartanak. Beszédek hangzanak el, néha énekelnek, néhányan társasjátékoznk, kártyáznak. A hangulat inkább hasonlít piknikre, mint tüntetésre.

Többen úgy döntöttek, hogy maradnak, reggelig kitartanak. Abban bíznak, hogy akkor újra nagyon sokan lesznek.

Nem lettek. A rendőrség közlése szerint a „be nem jelentett rendezvény" véget ért, a forgalom hajnalban 3 óra után helyreállt az Oktogonon.