Az NVI egy órával azelőtt szól a pártoknak, hogy betekinthettek a választási informatikai rendszerbe

2018. április 20., 17:29

Szerző:

A Nemzeti Választási Iroda ma délután 13.30-kor értesítette a pártokat, hogy egy órával később, 14.30-kor betekinthetnek a választási informatikai rendszerbe – írja a 444.

A portált a Momentum Mozgalom IT-munkacsoportjának vezetője, Tabajdi Péter értesítette arról, hogy az NVI délután küldte nekik az üzenetet a betekintési lehetőségről, és fél kettőkor az alábbi üzenetet kapták:

„A Nemzeti Választási Iroda ismételt betekintési lehetőséget biztosít a pártok részére a választási informatikai rendszer log állományaiba. Helyszín: IdomSoft Zrt. 1134 Budapest, Tüzér u. 41. Időpont: április 20. (péntek) 14:30 Számítunk megjelenésére.”

A kivételesen rövid határidőről Tabajdi Péter a következőket írta:

„Tehát egy óránk van leakasztani a megfelelő szaktudású informatikust ÉS odaérni a helyszínre, hogy egyáltalán vizsgálni tudjuk azt, hogy miért egy nagy rakás hulladék a rendszerük, és vajon értenek-e annyira a választási informatikai rendszerekhez, mint amennyire a köz számára segítenek betekintést nyerni ilyesféle adatokba egy órás rapid határidőkkel.”

Amint azt mi is megírtuk, a választás napján összeomlott az NVI informatikai rendszere, be kellett üzemelni egy lebutított választási honlapot, és eltűntek a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai is. A Nemzeti Választási Bizottság is megállapította, hogy jogellenes volt, hogy az alapvető tartalmak elérhetetlenné váltak. Annak fényében különösen érthetetlen a hiányos tartalmú tartalék honlapot beállítása, hogy az NVI előre számított a technikai nehézségekre.