Az MTA-nak elege lett, megszakítja a tárgyalásokat Palkovics Lászlóval

A miniszter több mint két hétig válaszra sem méltatta a legnagyobb tekintélyű magyar nemzeti intézményt.

2018. szeptember 11., 20:10

Szerző:

Kedd este a Magyar Tudományos Akadémia lapunkhoz is eljuttatta azt a közleményt, amelynek a tanúsága szerint a legtekintélyesebb magyar nemzeti intézmény megszakítja a tárgyalásokat a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Júniusban derült ki, hogy az Orbán-kormány az ITM-re bízná az MTA kutatásra szánt állami támogatásának a felügyeletét, ami hatalmas felhördülést váltott ki magyarországi és nemzetközi tudományos körökben is, a döntéssel ugyanis az Orbán-kormány nyilvánvalóan sérti a kutatás szabadságát, az MTA pedig tárgyalásokat kezdett az ITM-mel a megoldásról.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Ez a tárgyalássorozat ért most véget, az MTA szerint azért, mert Lovász László MTA-elnök szeptember 10-én, több mint két hét után sem kapott választ az augusztus 23-án elküldött javaslataira Palkovics Lászlótól. Hétfőn végül sikerült beszélniük, az ITM pedig küldött is egy munkaanyagot, csakhogy – állapítja meg az MTa – ebből világosan kiderül, hogy nem az Orbán-kormány, hanem az ITM javaslatait rejti. ahhoz képest például, hogy az MTA Kutatóhálózati Tudományos Tanács néven felállítana egy testületet az Orbán-kormány és az MTA képviselőiből, amely aztán a kutatóintézetek működését irányítaná, az ITM-es munkaanyag arról szól, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, más kutatóintézetek pedig egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének.

„Az MTA elnöksége – a miniszter új szempontjait megismerve – az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekinti, és az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a Kormánnyal. Az elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz, ennek időpontjára és napirendjére vonatkozóan a tárgyalások függvényében tesz javaslatot”

– hangzik a közlemény, amely ettől függetlenül jelzi, hogy az Orbán-kormánnyal folytatni akarja a tárgyalásokat.