Az MTA elnöke tárgyalt Palkovics Lászlóval, de nem közeledtek az álláspontok

A kiszivárgott információk szerint az MTA alternatív költségvetési tervezetet készíthet.

2018. június 26., 19:44

Szerző:

Kedden tárgyalóasztalhoz ült a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével Palkovics László innovációs miniszter, akinek  az erről szóló törvénymódosítás értelmében felügyelheti az MTA 40 milliárdos költségvetésének nagy részét, 28,1 milliárdot kitevő kutatási támogatást. Az Innovációs és Technológia Minisztérium a két hete küldött e-mailben állt a nyilvánosság elé az Orbán-kormány döntésével,  54 percet adva a véleményezésre a legnagyobb tekintélyű magyar nemzeti intézménynek. Az MTA némi joggal a függetlenségét és a kutatás szabadságát félti, az erről szóló keddi tárgyalások után viszont Palkovics László az InfoRádiónak azt mondta, hogy asztalhoz ült ugyan Lovász László MTA-elnökkel, de az álláspontok nem közeledtek a két fél között. Közlése szerint

senki nem akar elvenni senkitől semmit, csak arról van szó, hogy próbálják meg azokat a forrásokat, amelyekkel rendelkeznek, valamilyen formában fókuszálni.

– Elviekben ebben egyetértünk, csak a megoldásokban nem, úgyhogy folytatjuk a tárgyalásokat – fűzte hozzá a miniszter.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Az InfoRádió az MTA-t is megkérdezte a tárgyalásoktól, és azt a választ kapta, hogy kis mértékben sikerült közelíteni az álláspontokat. Palkovics László állítólag alternatív költségvetési javaslatot vár az MTA-tól. Lovász László egyébként a költségvetési intézmények vezetői közül egyedüliként nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét.

Hogy az általa említett fókusz mit jelent, arról Palkovics László nem beszélt, de – kockáztatjuk meg – Orbán Viktor kötcsei kiszólása, miszerint ő kormányfőként „térfoglalást” vár a jobbközép értelmiségtől, nem sok jóval kecsegtet.