Az MTA-botrány miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből az egyik legtekintélyesebb magyar kutató

2018. június 29., 19:54

Szerző:

Kilépett a Professzorok Batthyány Köréből Freund Tamás. A hírt  az Index kérdésére személyesen a Széchenyi-díjas neurobiológus, agykutató erősítette meg. Elmondása szerint azok miatt a viták miatt döntött így, amelyek a konzervatív értelmiségieket tömörítő egyesületben törtek ki az MTA függetlenségének a felszámolásáról, és ő egyáltalán nem ért egyet Náray-Szabó Gáborral, a Professzorok Batthyány Köre elnökével, aki nemrég az enyhén szólva kormányközeli  Magyar Időkben azt írta:

„Kutatási forrás nem jár alanyi jogon senkinek. A finanszírozónak szíve joga, hogy a neki tetsző témákat kiemelten, a kevésbé tetszőket ímmel-ámmal, a nem tetszőket pedig egyáltalán ne finanszírozza.”

Erre Freund Tamás úgy reagált, olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az MTA finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már maradhatott tovább egyesületi tag.

– A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között

– fűzte hozzá a neurobiológus, aki az Index cikke szerint állítólag Orbán Viktorhoz is bemehet, amikor akar.

Freund Tamás
Fotó: Youtube

Freund Tamás mellett egy másik ismert kutató is kilépett a Professzorok Batthyány Köréből, az Index pedig Náray-Szabó Gábort is megkérdezte róluk. Az erről szóló kérdésre az egyesületi elnök úgy felelt, sajnálja a kilépéseket, ő csak magánemberként írt a Magyar Időknek.

– Személyes álláspontom, hogy alaposan át kell gondolni az MTA helyzetét, hogy hogyan tud a magyar gazdaságba jobban beépülni (...) Finanszírozóként az államnak szíve joga rossz döntést hozni

– mondta. A kérdésre, hogy e szerint rossz döntésnek tartja-e, hogy az akadémiai kutatásra szánt állami támogatás a jelenlegi kormányzati elképzelések szerint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium ellenőrzése alá kerül, úgy válaszolt:

– Nem hiszem, hogy nagyon jó ötlet, de hogy lenne-e más megoldás, azt nem tudom.

Az ITM június 12-i levélben hozta nyilvánosságra, hogy az erről szóló törvénymódosítás értelmében a tárca felügyelheti az MTA 40 milliárdos költségvetésének nagy részét, 28,1 milliárdot kitevő kutatási támogatást. Az MTA 54 percet kapott a véleményezésre, az MTA függetlenségét  féltő felháborodás hatására azonban Palkovics László miniszter végül leült tárgyalni Lovász László MTA-elnökkel. Bár ezen a tárgyaláson az álláspontok kevéssé közeledtek egymáshoz, az MTA lehetőséget kapott, hogy előálljon egy alternatív költségvetési javaslattal. A költségvetési intézmények vezetői közül egyedüliként Lovász László nem nem írta alá a jövő évi költségvetés tervezetét.

A botrány kitörése után Scmidt Mária lapja, a Figyelő listázta az MTA neki nem tetsző kutatóit.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.