Az LMP és az MSZP-Párbeszéd országszerte látható lesz, a DK viszont nemet mondott a kormányközeli reklámcégeknek

2018. február 24., 15:32

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) nem bérel kedvezményes plakáthelyeket az ESMA Reklám Zrt.-től, mivel nem kíván ajándékot elfogadni a társaság vezetőjétől, Orbán közeli, jó barátjától, Garancsi Istvántól – jelentette ki Gréczy Zsolt. A párt szóvivője úgy fogalmazott: „nemcsak Orbánnal nem alkuszunk, hanem rendszerének fő haszonélvezőivel és kiszolgálóival sem”, emlékeztetve arra, hogy az ESMA a választási kampány idejére 95 százalékos kedvezménnyel kínálta a pártoknak a villanyoszlopokra szerelhető, úgynevezett elefántfül-plakáthelyeket.

Gréczy Zsolt az ellenzéki pártokon való értetlenkedésének adott hangot

Gréczy Zsolt érthetetlennek nevezte, hogy más, az „Orbán-rendszert úgyszintén a történelem szemétdombjára kívánó” ellenzéki pártok miért fogadták el ezt az ajándékot.

Többször is írtunk arról, hogy milyen furcsa ajánlatot kaptak az ellenzéki pártok, az állami megbízásból minden szóba jöhető plakáthelyet befoglaló Odex Kft. ugyanis nem túl kedvező, sőt némileg gyanús feltételekkel ajánlott fel hirdetési lehetőségeket számukra. Az ajánlattal együtt egyértelművé vált: vagy ez, vagy semmi.

Az Odex által kínált felületeken – 800 óriásplakáton és 300 citylighton – már megjelentek az LMP plakátjai, ahogyan több hete ezeken fut a kérdéses törvényességű Fidesz-kampány is. Miután pedig az Állami Számvevőszék is törvényesnek találta az ajánlatot, eldőlt, hogy az MSZP-Párbeszéd választási szövetség is él a Fidesz-közeli plakátcégnek tartott Odex Kft. kínálta lehetőséggel. Noha az MSZP először elutasította a zsarolásgyanús ajánlatot, végül belátták: nincs lehetőség semmilyen más közterületi megjelenési lehetőségre, ezért többi ellenzéki párthoz hasonlóan a szocialisták is csak az Odex ajánlatát tudják elfogadni. Mindez annyit tesz, hogy a plakátok legyártásával együtt a kampányidőszakban összesen mintegy 100 millió forintba kerül majd az MSZP számára a köztéri hirdetés, ebből 40 millió a 3300, a villanyoszlopok két oldalára elhelyezett, „elefántfül”, és 60 millió a 800 óriásplakát és 200, a villamos- és buszmegállókból ismert citylight (az elefántfülek darabja nettó 10 ezer, az óriásplakátoké 40 ezer forint).

A DK viszont továbbra is a többi ellenzéki párttal van elfoglalva, Gréczy szóvivő épp ezért szólt arról is, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban tiltott pártfinanszírozás címén éppen a piaci ár alatti beszerzésekre hivatkozva szabott ki büntetéseket ellenzéki pártokra. Az ESMA ajánlatát elfogadóknál ezt most bizonyítani sem kellene, ezért a DK reméli, hogy a számvevőszék ezúttal a kedvezményt legnagyobb számban felhasználó Fidesznél sem fog mindent rendben találni – mondta Gréczy.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.