Az évi 80 milliárd közpénzből fenntartott közmédia szerint a sajtószabadság része, hogy kizárólag fideszes politikusokat hívnak be a műsorokba

2018. március 30., 16:05

Szerző:

A Duna Médiaszolgáltató – vagyis a közszolgálati televízió – álláspontja szerint „vélemény- és sajtószabadsághoz fűződő jogát” sértette meg a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria, amikor megbüntette, mert a reggeli műsorban hosszú időn át kizárólag kormánypárti politikusok szerepeltek – ismerteti a hvg.hu  a Szalai Krisztina ügyvéd által jegyzett alkotmányossági panaszt, amellyel az ünnep után, kedden foglalkozik majd az Alkotmánybíróság egyik tanácsa. (Az NVB egymillió forintra bírságolta a köztévét, mivel a médiaszolgáltató nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet.)

Az adófizetők évi 80 milliárdjából fenntartott intézmény a beadvány szerint úgy gondolja, 

nem várható el a médiaszolgáltatótól, hogy egy adott üggyel kapcsolatban valamennyi létező álláspontot felderítsen, nem kötelezettsége, hogy minden egyes nyilvánosságra hozott véleményt, azok képviselőivel együtt megjelenítsen.

A panasz szerint „az egyes véleményeknek, és nem azok képviselőinek kell a médiatartalomban megjelenniük.” Vagyis „a kiegyensúlyozottsági követelmény nem biztosít senkinek alanyi jogot a médiában való közvetlen megjelenésre”.

Eszerint ha perceken át bírálnak vagy szidnak egy pártot, majd utána a műsorvezető közli, hogy az illető párt visszautasítja a bírálatokat, az elegendő, mert ha még meg is kellene kérdezni a másik felet, az „aránytalan terhet ró a médiaszolgáltatóra, így szerkesztői szabadságát, végső soron pedig sajtószabadságát sérti”. 

Erről a sajátos jogértelmezésről kell április 3-án döntenie a Salamon László alkotmánybíró vezette öt tagú tanácsnak, pontosabban először arról, hogy egyáltalán foglalkozzanak-e érdemben a panasszal.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.