Az európai titkosszolgálatok is figyelik azt a török erdoganista szervezetet, amely iskolát nyit Budapesten

2019. október 19., 10:29

Szerző:

Bár Románián kívül az EU-tagállamokban máshol nem látják szívesen, a magyar kormány engedélyével iskolát hozhat létre a török kormány, azaz Recep Tayyip Erdogan elnök által létrehozott alapítvány. Az iskola alapításáról szóló bejelentést Orbán Viktor török autokrata szövetségesének november 7-i látogatása elé időzítették.

24.hu körképet készített a Maarif Alapítvány egyéb országokban folytatott tevékenységéről, amelyből kiderült, hogy

a török kormány által támogatott iskolák melléktevékenységként az Erdogan-rendszer népszerűsítésén dolgoznak.

Az sem mellékes körülmény, hogy mivel a propagandisztikus „tanári” munka keveseket vonz, Törökországban a tanári pályától távol álló szakmában dolgozó, de a kormányhoz lojális embereket képeznek át. Részben ebből fakadhatott az a botrány is, mikor Albániában az egyik tanár a diákokkal nézette meg az Iszlám Állam terrorszervezet videóit, amire úgy adott magyarázatot el, hogy a terroristák csak az iszlámot akarják védelmezni.

Az alapítvány mellett a török „soft power” részeként tevékenykedik az Európai Török Demokraták Uniója (UETD), szintén a török kormány támogatásával. Németországban a titkosszolgálatok is figyelik a szervezetet, ugyanis annak tagjai nem csak az Erdogan-rendszert, és annak nem éppen demokratikus berendezkedését népszerűsítik, hanem jelentéseket is készítenek a Törökországból Németországba emigrált török ellenzékiekről. A szervezetet kockázatosnak nevezik több európai országban

Az Orbán-kormány most ennek a körnek biztosít lehetőséget, hogy iskolát hozzon létre Magyarországon.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.