Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a hajdúhadházi játszótér ügyében

Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat.

2017. december 12., 11:11

Szerző:

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság amiatt, hogy Hajdúhadházon a 85 millió forint uniós támogatással épült játszótér használatát a város vezetése „regisztrációhoz” köti – közölte a Demokratikus Koalíció lapunkkal. Mint írták: a környéken lakó roma családok számára semmilyen információt sem adtak arról, hogy mi a regisztráció módja, és ha ezt kérték, akkor is elutasították őket. Ennek következtében a környékbeli roma gyerekek egyáltalán nem tudják használni a játszóteret.

A Népszava tárta fel szeptemberben az ügyet, miszerint több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák. Ám a játszóteret fizetőssé tették, majd, a botrány kitörése után, tagadták a fizetősséget, a helyi önkormányzat csupán regisztrációs kötelezettségről beszélt, amely azonban a helyi cigányságot több módon megkülönböztette ebben az ügyben.

Niedermüller Péter

Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat. A kérdésére adott válaszában

Corina Cretu uniós biztos hangsúlyozza, hogy a diszkriminációmentesség elvét alkalmazni kell az uniós alapokból történő fejlesztések esetén. Azt is kiemeli a válasz, az uniós jogszabályok tiltják a közvetlen és közvetett, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést több kulcsfontosságú területen, például a nyilvánosság számára elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Emiatt a bizottság az irányító hatóságnak küldött levelében hangsúlyozta a megkülönböztetésmentesség elvére vonatkozó meglévő jogi rendelkezéseket, és további információkat kért a projekttel kapcsolatban, hogy értékelhesse a diszkrimináció elkerüléséhez szükséges lépéseket.

A DK közölte: remélik, hogy az európai fellépést követően minden kisgyerek játszhat majd az uniós támogatásból épült játszótéren.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.