Az esztergomi püspök is szembemegy a kormánnyal

2017. március 20. 15:15

A váci püspök után az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke is a menekültek segítése mellett áll ki, mert keresztényi kötelességnek tartja.

A katolikus egyház két igazságot próbál egyensúlyban tartani – mondta Székely János a Hír TV-nek. Egyrészt a bevándorlóknak is megvannak kötelességeik, de segíteni kell azoknak, akiknek az élete lehetetlenné vált.

Székely János (Fotó: Bazánth Ivola)

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke elmondta: Krisztust kereső emberként úgy érzik, legalább annyit meg kell tenniük, hogy próbálnak segíteni a már határokon belül lévő néhány száz menekültnek. Úgy látja, a kolostorok és más intézmények közül egyre többen segítenek befogadó nyilatkozattal, munkahellyel, szállásadással.

Korábban a váci egyházmegye püspöke valóságos mozgalmat indított el, amikor azt tanácsolta, hogy aki teheti, fogadjon be egy legálisan Magyarországon tartózkodó menekültet. Beer Miklós két embernek segített, ők a püspökség ellátásában dolgoznak.

Magyarországon tavaly 154 menedékkérőt ismertek el menekültként, több mint 200-an pedig oltalmazott státuszt kaptak. Ezzel egy időben majdnem 50 ezer eljárást szüntettek meg.