Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint az Orbán-kormány úgy állítja be, mintha menedéket kérni bűn lenne

2017. szeptember 12. 20:05 - szerző: 168 Óra / MTI

Filippo Grandi Budapesten tárgyalt. Orbán Viktor nem fogadta.

Nem összeegyeztethetetlen egymással a menekültek védelme és a biztonság garantálása – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A főbiztos a magyar–szerb határövezetben tett útjáról, továbbá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről beszámolva kiemelte, minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek.

Fotó: MTI / Kovács Attila

Grandi azt mondta, a kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásain sürgette, hogy segítsék a menedékkérők hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, és kifogásolta, hogy a tranzitzónában tartózkodók nem távozhatnak az eljárás végéig – nem is tranzitzóna, hanem fogvatartási zóna néven említette őket –, továbbá csak kevesen kapják meg a menedékstátust.

Kifejtette, túl kevés ember jut be naponta Magyarországra, hogy benyújthassa a menedékkérelmet.  (Naponta tíz embert engednek át a határon.) Nem jó, hogy a tranzitzónát nem lehet elhagyni. Ezt különösen a kísérő nélkül érkező fiatalkorú menekültek esetében kell szem előtt tartani – fűzte hozzá. Úgy látja, mindez azt mutatja, hogy Magyarország korlátozni szándékozik azoknak a számát, akik ide jönnének védelemért.

Fotó: Kökényesi Gábor

Érthető, hogy Magyarország nehéz helyzetben van, hiszen egyfajta tranzitország a Nyugat-Balkán és Nyugat-Európa között, de az ország által hozott intézkedések az elutasítás üzenetét jelenítik meg – vélekedett. A betelepítési kvótákról kijelentette, néhány EU-tagállam joggal kéri a terhek megosztását, és sajnálatos, hogy Magyarország nem vesz részt ebben.

Grandi jelezte, nehéz időben érkezett Magyarországra, hiszen a menekültek száma nőtt az elmúlt időben, és azokban az országokban, ahonnan menekülnek, erősödnek a konfliktusok és fokozódik az erőszak. Olyan időszak ez, amikor a nemzetközi szolidaritásra és együttműködésre nagyobb szükség van – tette hozzá.

Egy kérdésre elárulta, kezdeményezte a tanácskozást Orbán Viktorral, de a találkozó a miniszterelnök elfoglaltsága miatt nem jött létre. Ugyancsak kérdésre azt is elmondta, hogy szervezete, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem a menekültek kontrollálatlan vándorlását támogatja, hanem a mozgásuk koordinálását.

Ugyan a hatóságok szerint a menekültek gyakran idő előtt úgyis elhagyják Magyarországot, a meglátása szerint ha egy ország valóban ösztönözni akarja a menekülteket, hogy maradjanak a területén, akkor a beilleszkedést segítő programokra van szükség.