Az Emmi szerint alkotmányos volt az iskolák államosítása

2018. január 23., 17:39

Szerző:

Reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a hírre, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és a Alkotmánybíróság elé vitte az az iskolavagyon elvételét és az iskolák állami kézbe vételét kimondó törvényt.

A Fidesz két nagy lépésben központosította a jórészt önkormányzati fenntartású iskolákat. Először elvonták az önkormányzatoktól az iskolák fenntartási jogát, majd arra kényszerítették az iskolákat működtető önkormányzatokat, hogy ingatlanaikat adják át ingyenes vagyonkezelésbe az állami fenntartónak. Csömör önkormányzata bírósághoz fordult a döntés miatt, azután pedig, hogy az ügy az Alkotmánybíróságon kötött ki, a 444.hu megkérdezte az Emmit, hogy készülnek-e a törvény módosítására, illetve elképzelhető-e, hogy iskolák visszakerülnek önkormányzatokhoz. A tárca válasza így hangzik:

„A Kormány az eddig hasonló ügyben folyó pereket megnyerte. Az, hogy ezen per folyamán a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordul, egy lehetőség, amivel a bíróság élni kíván, mivel a törvényt eddig az AB nem vizsgálta. Álláspontunk szerint ugyanakkor a törvény megfelel az alaptörvényben foglaltaknak, állunk a vizsgálat elé."