Az emberek a Fidesz-kormányt hibáztatják az egészségügy miatt

2017. március 18. 15:50

Tíz megkérdezettből heten elégedetlenek az állami egészségüggyel, ami hibahatáron túli növekedés a fél évvel ezelőtti méréshez képest – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb kutatásából.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az egészségügy megítélését.

A megkérdezettek 66 százaléka szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak. Míg fél évvel ezelőtt ebben a kérdésben pártokon átívelő egyetértés mutatkozott, most egy vizsgált társadalmi csoport, a Fidesz szavazók másként gondolkodnak ebben a kérdésben, többségük (46 százalék, 40 ellenében) szerint ugyanis javultak az állapotok. A többi párt szavazói szerint ugyanakkor egyértelműen romlottak az állapotok.

A megkérdezettek több mint fele (52 százalék), fizetett hálapénzt az elmúlt években, leginkább a diplomások (58 százalék) és a Budapesten élők (56 százalék).

Ki a felelős?

A lakosság 56 százaléka szerint a kormány felelős a kialakult állapotokért – ez négy százalékpontos növekedés a fél évvel ezelőtti mérésekhez képest. Tizenegy százalék a pénzhiányt említette az okok között. Az ellenzék és a korábbi kormányok felelősségét kevesebben, csupán hét százaléknyian látják súlyosnak.

Érdekes, hogy az okok kérdésében kizárólag a Fidesz-szavazók gondolkodnak eltérően.Ők is a kormány felelősségét említették első helyen (35 százalék), ám a második helyen az ellenzék, és a korábbi kormányok felelősségét említik (10 százalék), és a harmadik helyre került a pénzhiány (8 százalék). A Fidesz szavazók körében a legmagasabb azok aránya, akik nem tudnak semmilyen okot sem megnevezni (28 százalék).

A többség még vizitdíjat is fizetne

A válaszadók kétharmada (63 százalék) akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha a befolyó pénzt az állam az egészségügy fejlesztésére fordítaná. Ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség.

Leginkább az MSZP szavazók (78 százalék), és a diplomások (68 százalék), míg legkevésbé a Fidesz szavazók (56 százalék) és a 8 általános végzettségűek (57 százalék).

(Publicus Intézet)