Az ELTE visszaszólt a Mészáros-médiabirodalomnak, hogy ne hazudjon Finnországról

2017. december 5., 18:34

Szerző:

444 vette észre, hogy az ELTE Finnugor Tanszékének Facebook-oldalán megjelent egy válasz Szakács Árpád publicisztikájára.

 

Fotó: Pixabay

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vidéki lapjainak a főszerkesztője a minap írt egy publicisztikát arról, hogy a finn oktatási rendszer sikere csak szemfényvesztés, mert

  • az iskolák jó eredményeket érnek el a középszerűek között, de a tehetségeket visszahúzzák,
  • a fiatalok között kimagasló a gyilkossági ráta,
  • jelentős köztük az öngyilkossági arány,
  • szintén jellemző az alkoholizmus,

a végére pedig befért egy gyöngyszem, amely szó szerint így hangzik.

„Viszont a finn gyerekek állítólag nagyon boldogok, ebbéli örömük kifejezésére templomokat, katedrálisokat gyújtanak fel, néha véres utcai zavargásokat provokálnak, és egyes iskolákban a szülői fegyverrel tömeggyilkosságokat rendeznek osztálytársaik körében.”

Ehhez képest az ELTE Finnugor Tanszéke azt állítja, nem is értik, miért kellett egy ilyen lejárató hangvételű, a tényeket teljesen figyelmen kívül hagyó írást megjelentetni az ország több vidéki hírportálján. Nyilvánvaló, hogy Finnországban nem gyújtogatnak katedrálisokat és nem rendeznek tömegmészárlásokat az iskolás gyerekek.

 

A finn oktatás Szakács Árpádétól homlokegyenest eltérő valóságáról nemrég mi is beszámoltunk.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.