Az életpályamodell megbukott, a tanárok menekülnek a szakmájukból, de a helyettes államtitkár szerint csak riogatás az egész

2018. január 13., 11:49

Szerző:

A friss tanári diplomát szerző fiatalok közül sokan elhelyezkedni sem próbálnak meg valamelyik iskolában az alacsony kezdő fizetések miatt, a tanárhiányt pedig év közben nem lehet megszüntetni – derül ki az ATV riportjából. Ennek kapcsán a hírtelevíziónak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke azt mondta, a tanárhiány enyhítésére volt egy javaslatuk, a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, mégpedig azzal a feltétellel, hogy az illető pedagógus a nyugdíját megtarthassa, Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár pedig felhívta a figyelmet, hogy továbbfoglalkoztatást lehet is kérni – tavaly mindössze tíz ilyen kérést utasítottak el, kétezret pedig elfogadtak –, de a PSZ elnöke szerint a legnagyobb gond az, hogy végzősök közül sokan egy napig sem tanítanak. A pedagógus-életpályamodell megbukott – mondta az ATV-nek Galló Istvánné.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pénteken a 24.hu összeállított egy térképet arról, hogy Magyarország 147 települése 333 álláshirdetésben keres tanítókat, illetve tanárokat – csak Budapesten 83  ilyen oktatási intézmény van –, szeptemberben pedig a 168 Óra írta meg, hogy az ország összes megyéjéből érkeznek hírek arról, mekkora probléma a tanárhiány. Maruzsa Zoltán ezt az ATV előtt azzal rázta le, hogy a parlamenti választások közeledtével megjelentek a riogatók. A helyettes államtitkár szerint Magyarországon 170 ezer pedagógus dolgozik a köznevelés rendszerében, abban pedig, hogy a világ időről időre rácsodálkozik  180-200 vagy 300 álláshirdetésre, nincs semmi meglepő. „Egy ekkora rendszerben, mint a magyar köznevelés lényegében folyamatosak a szülések a lebetegedések egyfolytában változik a tanári állomány. Ezért folyamatosak az álláshirdetések is. Soha ilyen kevés gyerekkel ilyen sok pedagógus nem foglalkozott” – mondta a politikus.

Ehhez képest szeptemberben volt iskola, ahol egyszerűen bármely szakos tanárt kerestek, és akadt olyan is, ahol október közepéig sem matek-, sem angolórát nem tartottak meg a tanárhiány miatt. Mravcsik Sándor, a Salgótarjáni Összevont Iskolák és Kollégium igazgatója most az ATV-nek korábban azt mondta, elöregedőben van a pedagógus társadalom, egyre több hiányszak jelentkezik, fizika, kémia, biológia ének szakos tanárokból kevés van, a városban is és a megyében is érződik a hiányuk.

Radó Péter oktatáskutató a hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, az álláshirdetésekben megjelenő tanárhiány csak a jéghegy csúcsát jelenti, az elképesztően magas óraszámok és a helyettesítések ugyanis eltüntetik a tanárhiány egy részét. Drasztikusan romlottak a munkafeltételek, a pedagógusi munka afféle betanított munkává kezd válni, a jövőben legalábbis egyre több olyan oktatóra lesz szükség, akinek nincs megfelelő szakképzettsége – állította az oktatáskutató. Elhibázottnak tartja a béremelést is, mert azoknak a tanároknak kellene több fizetést adni, akik a karrierjük elején állnak, ezzel téve vonzóvá számukra a pályát.