Az éjjel is volt balhé a Városligetben, vége a ligetvédésnek

2017. május 19. 14:54

Újra elkezdték bontani a tó köré felhúzott kerítést.

A kerítést a szinkronúszó versenyek medencéjéhez szükséges építkezés miatt húzta fel a beruházó. Csütörtökön a ligetvédők már elkezdték bontani – azt állítják, a kerítés veszélyezteti a tó körüli évszázados platánfákat –, de volt balhé az éjjel is.

Fotó: Kökényesi Gábor

Portálunk úgy tudja, hogy noha a rendőrök tegnap mindenkit kiparancsolták az építési területről, két ligetvédőnek mégis sikerült bent maradnia. Ők egy fára másztak fel, este hétkor maguktól lejöttek róla, és távoztak is, de két sátrukat és két-három táblájukat az építési területen hagyták. Megbeszélték a biztonságiakkal, hogy péntek reggel visszamennek a felszerelésükért, az éj leple alatt azonban hívatlanul visszatértek, és a megállapodás ellenére elkezdték bontani a kerítést. A biztonságiak emiatt rendőröket hívtak rájuk, akik mindenkit igazoltattak, a ligetvédők pedig ezután újra elhagyták a helyszínt, de nagy valószínűséggel még az éjjel visszamentek az építési területre, és elhozták a sátrukat-táblájukat, jóllehet ezt a megállapodás szerint reggel is nyugodtan megtehették volna.

A rendőrség mindenesetre úgy értelmezi a történteket, hogy feloszlatták a több hónapja tartó demonstrációt. A BRFK pénteken az MTI-vel azt közölte: a területre 2016. december 13-án bejelentett demonstráció a gyülekezési törvénybe ütközött. Ezért azt a rendőrség 2017. május 18-án 10 óra 30 perckor feloszlatta. De ez csak a bekerített részre vonatkozik, a többi részen vidáman demonstrálnak tovább.

Munkatársunknak kérdésére a beruházó elmondta, hogy egy levelet sem mozdíthatnak meg a Főkert engedélye nélkül, a platánok biztonságban, sérülés nélkül fogják átvészelni az építkezést.