Az egyetem nem szavazta meg, de Balog és Áder csak azért is professzort csinált Polt Péterből

2017. december 5., 20:44

Szerző:

Hétfőn a Zoom vette észre a Magyar Közlönyben, hogy Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter javaslatára Áder János államfő egyetemi magántanárnak nevezte ki Polt Pétert. Ez ahhoz kell, hogy teljesüljön a legfőbb ügyész legfőbb álma, és használhassa a professzor címet, amelyet azért nem tudhat magáénak, mert az ELTE ÁJK kari tanácsát élesen megosztja a kérdés. Egy nyári szavazáson – írtuk meg júniusban a 24.hu nyomán – elbukott a magántanári kinevezésről szóló javaslat. Ezt akkor 14-en támogatták, 13-an viszont ellenezték három érvénytelenül leadott voks mellett, és bár a szavazatokat újra is számolták, a vége ugyanaz lett, ami után a számlálóbizottság formai kifogást emelt a szavazólap ellen.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kedden már a 444 nézett utána, hogy az ELTE ÁJK-n mi a helyzet az üggyel, és kiásott egy szeptember 26-i jegyzőkönyvet, amelyből az derül ki, hogy a kari tanács egyre kevésbé hajlik Polt magántanári kinevezésére, amelyet akkor 8 igen, 23 nem és 1 érvénytelen szavazattal elutasítottak. (A professzori cím használatához Polt Péternek arra lenne szüksége, hogy főállásban tanítson – ami legfőbb ügyészként meglehetős nehézségekbe ütközne a számára –, vagy az, hogy kapjon egy magántanári kinevezést.) Poltot meglehetősen feszélyezhette a kudarc, Balog utasításából és Áder döntéséből ítélve pedig mindenféleképpen enyhíteni akartak a fájdalmain. Nehogy felvetődjön, hogy az ügyészség fideszes, amit Polt nyilván tagad, a Kúria viszont nemrég jogerős ítéletben mondta ki, hogy lehet ezt állítani. 

Polt 1980-ban diplomázott az ELTE-n, 1985-ben adjunktus, 2006-ban pedig címzetes egyetemi tanár lett, az utóbbi mindazonáltal csak egy kitüntetésnek számító cím. Bár 2011-ben doktori címet szerzett és 2012 óta docens, a professzori címmel eddig nem büszkélkedhetett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ő a Büntetőjogi Tanszék vezetője, a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Áder december 15-i hatállyal nevezte ki Poltot egyetemi magántanárnak.