Az Egyesült Államok kérésére kell felülvizsgálni a Magyarországgal kötött védelmi egyezményt

Az amerikai fegyveres erők magyarországi tevékenységét rendező megállapodás felülvizsgálatát Orbán Viktor el is rendelte. A külügyi államtitkár szerint nincs semmi gond, nemcsak minket érint a döntés.

2018. február 13., 09:27

Szerző:

„Az Egyesült Államok részéről 2017 őszén érkezett megkeresés a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Államok Kormánya közötti, az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek a Magyar Köztársaság területén történő tevékenységéről szóló Megállapodás, valamint az annak mellékletét képező Végrehajtási Megállapodások (1997. évi XLD. törvény) felülvizsgálatára” – válaszolta Magyar Levente két szocialista képviselő írásbeli kérdésére.

Harangozó Tamás és Mesterházy Attila is azt szerette volna megtudni, mi az oka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hirtelen felül kívánja vizsgáltatni az amerikai-magyar védelmi megállapodást. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében választ adó külügyi államtitkár szerint:

„az új védelmi együttműködési megállapodás (Defense Cooperation Agreement, DCA) létrehozásának legfontosabb célja, hogy a több mint 20 éve érvényben lévő, hazánk NATO-csatlakozása előtt kötött megállapodást szövetségesi kapcsolataink fejlődéséhez igazítva újítsuk meg."

Donald Trump minden, a régióhoz kötődő védelmi megállapodást felülvizsgáltat

Az államtitkár szerint nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok csak Magyarországot „vegzálná”, Magyar Levente legalábbis kiemelte, hogy hazánkon kívül „nyolc másik régióbéli szövetséges országgal – Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia – kezdeményezte új védelmi együttműködési megállapodás létrehozását” az Egyesült Államok szövetségi kormánya.

Azt is tartalmazta az államtitkár válasza, hogy „a szerződés felülvizsgálata kétoldalú kérdés, tehát azt Magyarország és az Egyesült Államok kormányai között kell rendezni. A biztonság- és védelempolitikai együttműködés mindig is kiemelt szereppel bírt a két ország kapcsolataiban. A megállapodás tervezetében foglaltak ugyanakkor nem függetlenek szövetségesi feladatainktól sem, hiszen a megállapodás elősegíti a Szövetség keretében felmerülő feladatok elvégzését is. Ezen okokból született a megfelelő miniszterelnöki ME határozat” – magyarázta Magyar Levente, hogy miért adott ki a Magyar Közlönyben megjelent utasítást a kormányfő arról, hogy felül kell vizsgálni a védelmi egyezményt.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.