Az Economist ízekre szedte Orbánék civileket vegzáló törvényét

június 19. 10:56

Orbán Viktor új célpontot talált a nemzetközi civil szervezetek képében – ezzel a címmel tett közzé rendkívül kritikus írást az Economist című brit gazdasági hetilap.

A lap a Fidesz civiltörvényét az illiberális állam felé tett újabb lépésnek tekinti.

A cikkben felhívják a figyelmet, hogy a jogszabály óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, többek között a budapesti amerikai nagykövetség bírálatát, amely közleményben figyelmeztetett, hogy túl nagy terhet ró a civil szervezetekre, miközben akadályozza őket az önszerveződésben.

Fotó: Bazánt Ivola

Az írásban éles bírálatokat kap a közszolgálati és kormánypárti média, amelyik hónapokon át ostorozta Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Alapítványt. Utóbbiak a magyar Fidesz-párti média szerint ugyanis migrációpárti álláspontjával Magyarország destabilizációját célozzák.

A cikk idézi a Policy Solutions-tól Boros Tamást is, aki szerint új ellenséget keresett és talált magának Orbán, az IMF és az Unió után most a civilek és Soros került a célkeresztbe, hogy ezzel tüzelje és összefogja szavazóbázisát. Kiemeli, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő mindig tévesen hivatkozik a magyar törvény amerikai mására, mert ott nem vonatkozik az átvilágítás azokra, amelyek társadalmi küldetést teljesítenek, mint az oktatás vagy akár az egészségügy. Az amerikaiaknál csak a külföldi kormányok érdekében lobbizó civil szervezeteket világítják át.

Az Economist az ugyancsak nagy nemzetközi felháborodást kiváltó lex CEU ügyére is emlékeztet. A lap egyetemi forrásra hivatkozva azt írja: New York állam kormányzójának képviselője június 23-án fogadja a magyar tárgyalófélt.

(The Economist / Klubrádió)