Az átlagfizetésnél jóval többet is kaphat csak benzinre egy képviselő

2018. augusztus 11., 07:53

Szerző:

Csak üzemanyagra többet kaphat egy parlamenti képviselő, mint a havi átlagkereset – hangzott el az RTL Klub híradójában. A képviselők ugyanis augusztustól a fizetésük, az albérletükre és irodájukra költhető bérleti díjuk mellett az üzemanyagköltségüket is drasztikusan megemelték. A fővárostól legtávolabb élő képviselők akár évi négymillió forintot, de még a budapesti képviselők is évi 1,2 millió forintot költhetnek üzemanyagra az adófizetők pénzéből.

Az eddigi abszolút rekorder, a Berettyóújfaluban élő fideszes Vitányi István 2016-ban valamivel több mint 2 millió forintot számolt el üzemanyagköltségként. Mostantól alanyi jogon jár neki majdnem a duplája.

A négymillió forint egyébként átlagos áron számolva valamivel több mint tízezer liter benzint jelent, amivel egy átlagos fogyasztású benzines autó legalább 125 ezer kilométert megtesz. Ez azt jelenti, hogy egy négymilliós benzinpénzzel rendelkező képviselő az év minden egyes munkanapján legalább 520 kilométert vezet(hetne). Ha ezt a választókerületében teszi, akkor csaknem hat órát ül(ne) minden nap az autóban, tekintettel a 90 kilométeres megengedett sebességre. A hivatalos számítás szerint ezzel szemben a budapestiek havi 2500, a fővárostól 300 kilométerre lakóknak pedig 6500 kilométerre elegendő üzemanyag árát kapják meg. Ez nőhet a választókerület nagyságától függően akár a másfélszeresére.

Gulyás Gergely szerint mindenesetre ez elsősorban az egészet fizető választópolgároknak jó.

Az Országgyűlés július közepén 163 igennel 23 nem ellenében, egy tartózkodás mellett szavazta meg képviselők fizetésemelését. A Fidesz-KDNP frakciója testületileg igennel szavazott, ahogyan a két távolmaradó képviselőjén kívül a Jobbiké is. Nemet a Demokratiklus Koalíció és az LMP képviselői nyomtak, illetve két független képviselő, a Jobbikot elhagyó Dúró Dóra és az LMP-ből kiszálló Hadházy Ákos. Az MSZP-seket megosztotta a kérdés, az ő frakciójukból hárman nemmel, öten igennel szavaztak. Ebből aztán botrány lett a pártban, elnökségi ülésen foglalkoztak a nemmel szavazókkal.

Tóth Bertalan pártelnök a szavazás előtt minden frakciótaggal egyeztetett, és akkor mindenki egyetértett abban, hogy meg kell szavazni a fizetésemelést a fennmaradásért. A kormánypárt ugyanis csapdát állított azzal, hogy a képviselői fizetésemeléseket összekötötte a frakciók költségvetési támogatásával. Ez azt jelenti, hogy ha nem szavazzák meg a javaslatot, a szocialista frakció éves költségvetési kerete 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna, utóbbi pedig egyet jelentett volna a jelenlég megszűnésével.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.