Az ÁSZ súlyos szabálytalanságokat talált a Magyar Államkincstárnál

2018. április 26., 17:03

Szerző:

Az Állami Számvevőszék súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Magyar Államkincstár ellenőrzése során. A hatóság a MÁK 2013–2015 közötti gazdálkodását ellenőrizte – áll az ÁSZ honlapján.

A jelentés szerint a kincstár vezetői irányítási rendszere a 2013–2015. években nem biztosította az elszámoltathatóságot. Vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, egyes informatikai rendszerek bevezetésével és alkalmazásával összefüggő feladatait nem látta el szabályszerűen. Az önkormányzatokra vonatkozó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzést nem a jogszabályoknak megfelelően látta el. A kontrollfolyamatok a 2015. évben nem nyújtottak védelmet a korrupció ellen.

A jelentés szerint a 2013. január 1-jétől 2015. június 15-ig tartó időszakban dokumentáltan nem mérték fel és nem állapították meg a Magyar Államkincstár gazdálkodásában rejlő kockázatokat, valamint nem határozták meg a szükséges intézkedéseket.

A kockázatkezelési és monitoring rendszerek működtetését a belső ellenőrzési feladatokat ellátó Ellenőrzési Főosztály végezte, amely ellentétes a belső ellenőrök függetlenségére vonatkozó előírásokkal.

A központosított illetmény-számfejtő rendszer működtetésének alapvető feltételeit nem biztosították, mert a rendszerrel kapcsolatos információbiztonsági kontrollokat nem megfelelően alakították ki. A helyi önkormányzatok részére távoli alkalmazásszolgáltatást nyújtó rendszer működésének szabályait sem alakították ki megfelelően, így nem volt biztosított az adatok szabályszerű kezelése és védelme.

Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek három, a MÁK elnökének 16 javaslatot fogalmazott meg a szabálytalanságok megszüntetése érdekében.