Az amerikai kormánytól kapott ösztöndíjat Szél Bernadett és Fekete-Győr András

2018. szeptember 14., 10:19

Szerző:

Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az amerikai kormány International Visitors Leadership ösztöndíjával utazik az Egyesült Államokba ősszel – értesült az Index.

Szél Bernadett, az LMP volt társelnöke-frakcióvezetője október 7-26. között lesz az Egyesült Államokban. Szél a Women Leaders: Promoting Peace and Security (Női vezetők: A béke és biztonság előmozdítása) elnevezésű tanulmányi úton vesz részt, amelynek célja a nők jelenlegi és történelmi szerepének vizsgálata a politikai átmenetekben, a konfliktuskezelés és a béketeremtés területén. A program szerint Washingtonban a női konfliktuskezelésről, Dallasban a szexuális zaklatás és a családon belüli erőszak kezelésének kérdéseiről hallgatnak majd előadásokat, továbbá találkoznak és megbeszélést folytatnak az ENSZ nőjogi szervezetének illetékeseivel és az ENSZ nemek társadalmi esélyegyenlőségével foglalkozó különleges tanácsadójával.

Szél Bernadett
Fotó: Bazánth Ivola

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szeptember 17-től október 5-ig lesz az Egyesült Államokban az amerikai külügyminisztérium által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként. Fekete-Győr Washingtonban például a politikai trendekről, Iowában és Ohióban a felsőoktatási kérdésekről, Texasban pedig a menekültek és bevándorlók kezeléséről hallgat előadásokat, és találkozik az érintettekkel.

Fotó: Youtube

Az ösztöndíjat évente közel ötezren kapják ezt az ösztöndíjat világszerte, és az elmúlt évtizedekben több mint 500 jelenlegi vagy korábbi kormányfő is részt vett a programban, amelynek célja, hogy rövid utazások révén összekapcsolja a jelenlegi és feltörekvő külföldi vezetőket az amerikai partnereikkel. Magyarországról korábban Antall József és Horn Gyula nyerte el az ösztöndíjat. Az ismert külföldi vezetők közül Tony Blair, Gordon Brown, Margaret Thatcher, Gerhard Schröder, Willy Brandt, vagy Nicolas Sarkozy vett részt a programban.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.