Az államtitkárnak halvány fogalma sincs, mire költik az magyar adófizetők milliárdjat a határon túliak

2018. január 10., 08:21

Szerző:

Ennél még semmit sem neveztek találóbban biankó csekknek:  céltalanul osztogatta a támogatást a kormány a határon túli magyarok szervezetei között. Az illetékes államtitkárnak fogalma nincs, hogy a pénzt mire költik a kedvezményezettek – írja a Hír TV.

Az év végi kormányzati pénzosztásból közel 27 milliárd forint jutott az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Egy kárpátaljai alapítvány 2 milliárdot kapott, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület pedig 420 millió forintnak örülhet. A támogatási céloknál ugyanaz a sablonszöveg olvasható: erdélyi szervezet programjainak, célkitűzéseinek és működésének támogatása, továbbá ingatlanberuházások és eszközbeszerzések finanszírozása.

Nem tudja, de biztos benne
Fotó: Youtube

 „Azt hiszem, az év során, nem akarok hülyeséget mondani” – válaszolta Potápi Árpád arra a kérdésre, hogy meddig kell elszámolni a támogatások felhasználásával. A kiválasztott határon túli szervezetektől a magyar kormány nem várta el, hogy előzetesen megmondják, mire költik az anyaországi adófizetők pénzét.

„Nem kellett teljesen pontosan megmondani, mert most alakítják ki és most nézik meg, pontosan kiket és hogyan tudnak támogatni ebből”

– tette hozzá a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A pénzeső legnagyobb nyertese az Erdélyi Református Egyházkerület, amelyet Kató Béla vezet, a püspököt Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi bizalmasai közé szokták sorolni, ő „kormány számára a legerősebb stratégiai partnert jelenti, tehát nem kell attól félnünk, hogy ezek a pénzek esetlegesen más módon költődnek el. Teljes mértékig a célt fogják szolgálni” – indokolta az egyházkerület fontosságát Potápi.