Az Alkotmányvédelmi Hivatal megfelelően járt el a letelepedési kötvények ügyében

2018. szeptember 17., 14:08

Szerző:

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megfelelően járt el a letelepedési kötvények ügyében végzett átvilágításokkor - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a testület hétfői zárt ülése után újságíróknak.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett, a sajtóban napvilágra került, hogy nemzetbiztonsági kockázatként aposztrofált emberek is letelepedési kötvényhez jutottak, így az ülésen egyebek mellett az AH-tól tájékoztatást kaptak a letelepedési kötvények ügyéről is.

A jobbikos politikus közölte, ez alapján megállapítható, hogy amikor az AH az átvilágításokat végezte, nem álltak fenn nemzetbiztonsági kockázatot jelentő tényezők.

Ugyanakkor Mirkóczki Ádám, valamint Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is reményét fejezte ki, hogy az azóta felmerült információk alapján lesz majd felülvizsgálat az ügyben. Szél Bernadett szerint sokkal alaposabban fel kell tárni a letelepedési kötvények ügyét.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ülésen a szakszolgálatok múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót is meghallgattak, és közbeszerzési mentesítésről is döntöttek.

Emellett Szél Bernadett orosz befolyásszerzést vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezte. Ezt a testület leszavazta.

Halász János teljesen feleslegesnek nevezte az LMP-s politikus kezdeményezését, mivel az ezzel kapcsolatos kérdéseket egyrészt magasabb szinten, például a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is feltehetik, másrészt ezt az ügyet már alaposan körbejárták.

Szél Bernadett elmondta, az ülésen azt is jelezte, hogy egy magyarországi korrupciós helyzetet vizsgáló tematikus ülést is kezdeményezni fog.

A kötvényprogramot 2013-ban vezették be Rogán Antal kezdeményezésére, és majdnem húszezer külföldi jutott magyar papírokhoz, fejenként 300 ezer euróért. Még Bassar al-Aszad szír diktátor pénzembere, Atiya Khoury is vásárolt letelepedési kötvényt. A programon keresztül egy pénzmosásban utazó nemzetközi bűnszervezet tagja, a szír állampolgárságú Salmo Bazkka is útlevélhez jutott. Rajtuk kívül több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részt vett a magyar kötvényprogramban.

A magyar állam 17,5 milliárd forintot bukott a kötvényeket közvetítő cégeknek fizetett kamatok miatt a programon, míg a többségében Fidesz-közeli offshore cégek óriási nyereségre tettek szert. A programot tavaly függesztették fel, idén pedig megszüntették.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.