Az Alkotmánybíróság aligha fogja keresztülhúzni az Orbán-kormány számításait, a parlamenti választások előtt már nem lesz döntés a lex CEU-ról

2018. január 12., 21:19

Szerző:

Szinte biztos, hogy csak az április 8-án tartandó parlamenti választások előtt fog döntést hozni az Alkotmánybíróság a felsőoktatási törvény lex CEU néven ismert módosításáról – írja forrásaira hivatkozva az ATV. A hírtelevízió alkotmányjogászokat kérdezett meg erről, és ha az információ helytállónak bizonyul – fűzhetjük hozzá –, az egyértelműen a Fidesznek és az Orbán-kormánynak kedvez a megméretés előtt.

Fotó: Kökényesi Gábor

A lex CEU világszerte hatalmas felhördülést váltott ki azután, hogy az Orbán-kormány 2017. április 4-én kivételességi eljárásban lenyomta az Országgyűlés torkán a jogszabályt, amely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkező külföldi egyetemek közül csak azokat hagyná működni Magyarországon, amelyek az anyaországukban – a CEU esetében az Egyesült Államokban – is folytatnak képzést. A Soros György által alapított egyetem mellett rengeteg külföldi felsőoktatási intézmény és kutatóintézet állt ki, Budapesten pedig rég nem látott tömegtüntetéseket tartottak az Orbán-kormány ellen, így a Fidesz aligha szeretné, hogy az alkotmánybírósági döntés miatt az ellenzék ihletet nyerjen egy hasonló méretű összefogáshoz az április 8-i parlamenti választások előtt. 

Az ATV a cikkében ír a civiltörvényről is, amelyet az Alkotmánybíróság kedden kezd el tárgyalni, és amely előtt a hírtelevízió forrásai szerint zöld jelzést fog adni a taláros testület.

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.