Az a Szánthó Miklós lesz a fideszes médiaalapítvány új vezetője, akit az Orbán-kormány eddig is arra használt, hogy valaki gratuláljon a döntései bölcsességéhez

2019. március 22., 16:46

Szerző:

Megvan a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített fideszes médiaholding, vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) új vezetője. A korábbi kuratóriumi tag és a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós kerül a kuratórium élére – szúrta ki a 24.hu.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A háromtagú kuratóriumba bekerült Hegedűs Zoltán Szabolcs, akiről nem sokat tudni. A kuratórium harmadik tagja maradt Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, az Orbán-család ügyvédje.

A 24.hu azt írja, hogy a személyi változás egyelőre csak a KESMA honlapján látszik, a bíróság civil szervezetekről szóló adatbázisában még nem.

A KESMA tavaly novemberben jött létre, amikor néhány óra alatt a kormányközeli médiatulajdonosok felajánlották saját termékeiket az alapítványnak. Mára majdnem 500 médiaterméket fog össze.

A szervezet éléről Varga István februárban távozott, miután a Behirnek adott interjúban élesen bírálta a kormányoldali sajtót. Az interjút a 444.hu vette észre, az erről szóló cikk megjelenése után Varga lemondott, még aznap, így mindössze néhány hétig volt a kuratórium elnöke.

Varga ugyanis azt nyilatkozta a kormányoldali sajtót kritizálva, hogy nem kell megsértődni, de igényes, jó tollú újságírókat jelenleg a másik oldalon lát. Ő a Népszavával kezdi a napját, Élet és Irodalmat vesz és Origo helyett Indexet olvas.

Az interjú után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője személyesen kért bocsánatot a kormánypárti újságíróktól.