Árnyékkormány formálódik - Balázs Péter és konzervatív személyiségek segítenék Karácsony Gergelyt

Segítene az ellenzéknek egy közös választási program kidolgozásában egy nemrégiben alapított új csoport, amelynek tagjai különböző színezetű kormányokban dolgoztak. A „Válasszunk! 2018” , vagy rövidítve V18 néhány tagja szerepet vállalna Karácsony Gergely árnyékkormányában is – derül ki a csütörtökön megjelenő 168 Órából. Balázs Péter volt uniós biztos lapunknak azt mondja, ő közvetítene abban, hogy az ellenzéki pártok egymásra találjanak. A V18 csoportnak jobboldali tagjai is vannak, köztük Bod Péter Ákos és Mellár Tamás is.

2018. január 2., 09:27

Szerző:

Új mozgalmat, csoportot alapított a rendszerváltozás utáni kormányok több tagja, „Válasszunk! 2018” néven. Néhányuk kész arra is, hogy szerepet vállaljon Karácsony Gergely árnyékkormányában – derül ki a csütörtökön megjelenő 168 Órából. Balázs Péter volt uniós biztos, exkülügyminiszter lapunknak adott interjúban arról beszél, megvan a szellemi kapacitásuk arra, hogy kormányzati programot is írjanak, de egyelőre nyilvános vitákon érlelt, közös választási minimum program kidolgozásában segítenének az ellenzéknek.

Balázs Péter is az ellenzéket segítené
Fotó: Kovalovszky Dániel

– A mi csoportunk segítene összefésülni a pártok programjait. Ha megmarad az ellenzék választástechnikai szinten, csak listákról, jelöltekről, és nem programról beszélnek, akkor baj lesz. Mi azt is deklarálnánk, mik a nemzeti minimumok – mondja a volt külügyminiszter. A V18-ban több volt jobboldali közszereplő, egykori kormánytag, tanácsadó is szerepet vállalt, így például Bod Péter Ákos és Mellár Tamás is.

Balázs Péter a 168 Órának azt mondja, a csoport tagjait az ország sorsáért érzett felelősség és aggodalom tartja össze. Azt látják, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Szerintük 2018 tétje az ország nemzetközi pozíciója, mégpedig hosszabb távra.

Korábban felmerült, hogy a volt uniós biztos is lehetne az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Most azt mondja, Karácsony Gergelyt jó választásnak tartja, mert van önkormányzati és parlamenti tapasztalata, népszerű személyiség.

Balázs Péter a csütörtökön megjelenő 168 Órának azt mondja, akár közvetítőként szerepet vállalna abban, hogy az ellenzéki szervezetek egymásra találjanak. Azon dolgozik, hogy minél több politikai pártból, korábbi kormányból jövő tapasztalt ember belépjen a választási küzdelembe.

– A Válasszunk! 2018 csoport elsősorban a választópolgárok figyelmét kívánja felhívni arra, hogy még van választási lehetőség. Menjenek el 2018 áprilisában szavazni és voksoljanak bármelyik pártra, amelyik Brüsszelt nem Magyarország ellenségének, hanem a nemzeti felemelkedés támogatójának tekinti – fogalmaz Balázs Péter a csütörtökön megjelenő 168 Órában.

Fenti ajánlónkkal párhuzamosan a Népszava honlapja közölte a Válasszunk! 2018 nyolcpontos petícióját is, amely így hangzik:

  • Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!
  • Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő és megelőző programokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!
  • Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!
  • Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javakat újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!
  • Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!
  • Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!
  • A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!
  • Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.