Állami pénzekkel bőven kitömött üzletember fizette Semjén svédországi vadászatait

2018. március 12., 07:16

Szerző:

Semjén Zsolt minden svédországi vadászatát egy üzletember, Farkas József fizette, aki állandó résztvevője is volt a túráknak – írja a Magyar Nemzet. A Fidesz és a kormánymédia azzal védte a miniszterelnök-helyettest, hogy a rokanait látogatni járt Svédországba. Kis zavar itt keletkezett, mert például Harrach Péter szerint igenis van annyi pénze, hogy Semjén maga fizesse – azt már nem tette hozzá, hogy alkalmanként 4-5 millió forintos – vadászutakat (ahol nem mellesleg háziállatokra vadásztak helikopterrel).

Nos, a most feltárt adatok szerint még ha lenne is ennyi pénze, nem ő fizetett, hanem  pályázati pénzekkel vastagon kitömött Farkas József. Az ő érdekeltségébe mások mellett több magyarországi hotel is tartozik. A Magyar Nemzet információi szerint minden alkalommal ő utalta át a vadászat szervezőinek a szükséges összeget (beleértve például a repülőjegy árát is) és a fizetés ütemezéséről is ő egyeztetett.

Farkas érdekeltségei rengeteg állami megbízáshoz jutottak különösen 2010 után – vagyis a második Orbán-kormány beiktatását követően –, és több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Ebből jutott pénz például a Farkashoz köthető ráckevei, négycsillagos Kék Duna Wellness Hotelnek, és még többet kapott a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa. Utóbbi 365 millió forint támogatást, amelyet 2010 és 2014 között fizettek ki a hotelnek.

A noszvaji szálloda avatóünnepségén egyébként éppen Semjén Zsolt mondott beszédet és arról beszélt, hogy a hazai turizmus erősítése nemzetgazdasági érdek, fontos, hogy a magyar családok ne külföldre menjenek pihenni, hanem a magyar tájakat fedezzék fel. Ezután nekivágtak a svéd tájak felfedezésének.

Farkas érdekeltségébe tartozik  egyébként a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. is, amely az azóta a botrányok miatt már megszüntetett Türr István Képző- és Kutatóintézet megbízásából 31 millió forintért húszéves amerikai mezőgazdasági projektek tankönyveit másolta le, majd adtak ki új magyar könyvként. A cég emellett konzprciumi partnere volt egyebek mellett az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába programjának.

Farkas a Magyar Nemzet kérdésre mindent letagadott (nem tudom, miről beszél – reagált a kérdésre), de a lapnak dokumnetumai és fotói vannak mindenről.