Alig akar valaki határvadász lenni

2018. augusztus 13., 11:04

Szerző:

Meredeken csökken a határvadásznak jelentkezők száma, két év alatt, a toborzás kezdete óta mindössze 4077-en nyújtottak be pályázatot a rendőrség határvadász-képzésére – olvasható ki azokból az adatokból, amelyeket az Országos Rendőr-főkapitányság küldött a Vasárnapi Hírek érdeklődésére.

Tavaly októberben Pintér Sándor belügyminiszter még azt a tájékoztatást adta, hogy addig az időpontig 3666-an pályáztak, közülük 1132-en álltak szolgálatba. Míg a toborzás utáni bő egy évben havonta átlagosan csaknem 270-en adtak be pályázatot, addig tavaly októbertől mostanáig az átlagos szám alig 41-re csökkent. 

A kabinet 2016. augusztus 10-én döntött arról, hogy a határőrizet megerősítése érdekében 3 ezer új rendőrrel növeli a határvadász századokban szolgálók létszámát. Akkor kormánypárti politikusok azt ígérték, hogy három hónapon belül feltöltik az állományt.

Az ORFK kommunikációja szerint sikeres és eredményes volt a toborzó kampány, noha a lap szerint az adatok a hatóság saját állításait cáfolják.

Amint arról mi is beszámoltunk, a rendőrség következetesen azt állítja, hogy nincs drasztikus hiány a rendőrségi állományban, mégis fél év alatt 8,5 milliárd forint túlórapénzt fizettek ki a rendőröknek. Jövő év elején lép hatályba egy törvénymódosítás, ami szerint az extra munkát már csak szabadidővel lehet majd megváltani, és félő, hogy az intézkedés miatt leszerelési hullám indul el. A Független Rendőrszakszervezet azonban azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy nem csak a túlórapénz elvétele a gond, hanem hogy a rendvédelmi életpályamodell bevezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy a határvadászok esetében miként alakul a leszerelés. Az ORFK tájékoztatása szerint a hat hónapos képzési idő alatt 12 százalékos a lemorzsolódás, de arról nincs adat, hogy a már munkába állt határvadászok közül mennyien hagyják el a pályát.

Korábban a toborzást az illegális migráció erősödésével magyarázták, ám azóta a Magyarországra érkező migránsok száma minimálisra csökkent. A rendőrség honlapjának adatai szerint idén eddig 251 illegális határátlépés történt a schengeni külső határon, vagyis naponta átlagosan 1 migránst fognak el. A déli kerítésnél átjutni akarók száma is a töredéke a két évvel ezelőttinek, naponta átlag 10-15-en akarnak átjutni, akiket vagy feltartóztatnak még a kerítésnél, vagy a határ közeléből visszaviszik őket a szerb oldalra.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.