„Algyő az egész országnak üzent” – keményen megbüntették a Fideszt az aljas kampányért

2017. szeptember 13. 18:09 - szerző: Ágoston Zoltán

Lázár János sem volt elég.

Algyőn vége a község politikai életét hosszú idő óta megbénító ellentétnek. A vasárnapi időközi önkormányzati választás nyomán a függetlenként induló régi-új polgármester, Molnár Áron mellett kizárólag olyanok foglalhatnak helyet a nyolcfős képviselő-testületben, akiket a polgármester kért fel a jelöltségre. A fő kihívó, a szintén független Roczkó András amiatt az agresszív kampány miatt veszítette el a megméretést, amelyet a Fidesz hátszelével folytathatott, és amelyből a helyieknek elegük lett – derül ki a Délmagyarország cikkéből.

Molnár Áron
Forrás: SzegedMa.hu

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert májusban az algyői képviselő-testület feloszlatta magát. 2014-ben Molnár nyert, de csak kilenc szavazattal, a képviselő-testület munkáját pedig gyakorlatilag megbénította, hogy a polgármester csak három képviselőt tudhatott maga mellett, öten rendszerint ellene szavaztak. Ebből az ötből négyen a helyi Fidesz politikusai voltak, a vasárnapi megméretésen azonban a kormánypárt nem indított senkit, a fideszes Roczkó – a májusig hatalmon lévő képviselő-testület tagja – hivatalosan függetlenként indult Molnárral szemben a polgármesteri tisztségért.

A vasárnapig tartó kampányba Roczkó a Fidesz védjegyeként ismert húzásokkal vetette bele magát. Szórólapok lepték el a postaládákat, plakátok az utcasarkokat, Algyőre és a hasonló nagyközségekre pedig nem jellemző – jegyzi meg riportjában az Index –, hogy a polgármesterjelölt telefonon az időseket hívogassa. A helyi lap, az Algyői Polgár címoldalán eközben megjelent egy kép, a Fidesz Jobbik- és MSZP-ellenes plakátjainak az egyik parafrázisa, csakhogy ezen Soros György és Simicska Lajos nem Vona Gáborral és Botka Lászlóval, hanem Molnárral játszik marionettbábuként.  A lapban egymást érték a lejáratónak szánt cikkek a hivatalban lévő polgármesterről a jobbikos múltja miatt. (Molnár 2012-ig a tagja volt a szélsőjobboldali pártnak. Állítása szerint azért szállt ki, mert rájött, hogy a pártpolitikának helyi szinten nincs értelme.)

Úgy tűnik, az algyőiek elutasítják az ilyesfajta kampányt, Molnár ugyanis vasárnap a 2451 szavazatból 1794-et kapott meg, Roczkóra viszont csak 622-en voksoltak. A Fidesz támogatását élvező polgármester-jelöltnek az sem segített, hogy a múlt csütörtökön nem más, mint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője ugrott le egy lakossági fórumra. Bár Roczkó tagadja, hogy a Fidesz részt vett volna az algyői kampányban, az Index látott egy levelet, amelyet Lázár az algyőieknek írt, és amely így szól: „Az a polgármester, aki nem tud a közösség tagjai között egyetértést teremteni, alkalmatlan a hivatalára. Molnár Áron vezetőként megbukott!”

A vasárnapi győzelem után a régi-új polgármester azt mondta, az eredményt totális győzelemként értékeli, „az aljas kampányt folytatóknak” pedig le kell vonniuk a következtetést. „Algyő az egész országnak üzent. Hiába állt egy teljes párt a mocskolódás mögött, és hiába adta áldását erre egy országgyűlési képviselő, egy józan programról lejárató kampányt indítani az eredmények tükrében nem volt túl logikus lépés” – fűzte hozzá.