Alföldi Róbert szerint az ő aktív éveiben Magyarországon már nem fog változni a helyzet

2018. május 24., 12:42

Szerző:

El kell jutnunk a falig, hogy beverjük a fejünket, enélkül nem lesz változás a közállapotokban – mondta Alföldi Róbert a Klubrádió Dobszerda című műsorának adott interjújában.

Fotó: Soós Milán

A még május 16-án készített interjúban a rendező nyíltan beszélt a politikai helyzetről, arról, hogyan lehetett hazugságokkal megvezetni választókat és ösztönökre apellálva választásokat nyerni, miközben az ellenzék semmit nem mutatott erőből, összefogásból. – Nem tudták feladni pillanatnyi érdeküket, ez az egyik legnagyobb gond - állítja. 

Alföldi Róbert beszél az általa rendezett, tavaly bemutatott darabokról is. Szerinte a mostani kaotikus társadalmi helyzet kifejezetten kedvez a színháznak, hiszen van miről beszélni. Úgy véli, nem a „kacsintós” korszak van, hanem az, amikor belemennek a közepébe a dolgoknak. 

– Hányszor volt olyan pillanatunk az elmúlt két-három évben, amikor azt mondtuk, hogy ez nem fog megtörténni ezért, azért vagy amazért. Aztán annál sokkal durvább történt

- emlékeztet.

Nem optimista, nem hiszi, hogy az ő „aktív éveiben” változna „hazája közege”, vagyis a magyarországi helyzet változást pedig talán azzal sikerülhetne elérni, ha mindenki elkezdene a saját háza táján söprögetni. – Fontos lenne megtanulni normálisan kommunikálni egymással, ebben pedig az értelmiség mutathatna példát. Főként azzal, hogy az ember lenyeli a saját indulatait – magyarázza.  Szerinte a színház ebből a szempontból jó közeg, mindenki tud mindenkivel beszélgetni, hiába gondolják nagyon máshogy az életet. – Az a dolgunk, hogy együtt csináljunk valamit, ezért félre lehet tenni a különbségeket. Én csupa olyan helyen dolgozom, ahol az emberek őszinték egymással és nem befolyásolja őket semmi. Ez alapfeltétele az én munkámnak.

A teljes beszélgetést alant is meg lehet hallgatni.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.