Alföldi Róbert: Abszurditásig fokozódott a valóság elhazudása, és azt gondoljuk, hogy büntetlenül megúszhatjuk

2018. január 8., 19:14

Szerző:

A színházi rendező a 24.hu-nak adott egy villáminterjút a Centrál Színházban pénteken bemutatott új darabja, a Henrik Ibsen-féle Kísértetek kapcsán. Ez arról szól, hogyan tör a felszínre egy középkorú nőben minden vágy és elfojtás, amelyet a férje mellett kellett magában tartania, a rendező pedig azt állítja, hogy miközben mindenki az elvárásoknak próbál megfelelni, csodálkozik, ha egyszer csak tönkremegy az élete.

„Nem vagyunk hajlandóak szembenézni a hibáinkkal, a tévedéseinkkel, a csalásainkkal, a hazugságainkkal, a bűneinkkel, mismásolunk, és azt gondoljuk, hogy büntetlenül megúszhatjuk. De nem megúszható. Lehet, hogy nem rögtön, nem is öt-tíz, hanem húsz-harminc év múlva, de előbb-utóbb biztosan kiborul a bili”

Fotó: nyugat.hu/Vágvölgyi Róbert

– mondja erről, bízva abban, hogy az ibseni történet az anyáról, aki húsz éven át az éltet, hogy a fia boldog legyen, és végül neki kell megölnie segít valódi tükröt tartani a magyar társadalom elé. Szerinte már az abszurditásig fokozódott a valóság elhazudása, a közhangulat pedig arra kényszerít,, hogy megfeleljünk ennek az álságos képnek, csakhogy az igazságot nem lehet elhazudni.

„Önmagunk, a konfliktusok fölvállalása iszonyúan nehéz, de megúszhatatlan. Amíg ezt nem tesszük meg, addig abban a rohasztó posványban tocsogunk, amelyben tocsogunk”

– állítja.