Alaposan átszabják a külügyet 2018 után, Orbán konfliktuskereső embert akar Szijjártó helyére

2017. december 14., 12:15

Szerző:

Több személycsere is történhet a külügyi apparátusban a 2018-as választások után – értesült a Magyar Nemzet.

Arról korábban az Index írt, hogy ha Lázár János jövőre valóban „visszavonul” a hódmezővásárhelyi választókerületbe, Szijjártó Péter venné át a Miniszterelnökséget. 

Ebben az esetben viszont több jelölt is lehet a megüresedő külügyminiszteri posztra. Szóba került Magyar Levente államtitkár, valamint Novák Katalin, aki jelenleg az Emmi család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára. Ő ráadásul a képzettsége alapján is alkalmas lenne, ugyanis felsőfokon beszél angolul, franciául, németül, középfokon spanyolul, több külföldi egyetemen is tanult. Viszont Magyar Leventéhez hasonlóan nem az a kimondott „konfrontatív alkat”.

Emiatt a lap több forrása is 

Várhelyi Olivért említette mint lehetséges befutót.

Középen Várhelyi Olivér
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Várhelyi Olivér jelenleg a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője, kifejezetten konfliktustűrő és -kerülő ember. Az Európai Bizottságban is a „sajátos tárgyalási stílusáról ismert Mr. Várhelyi” az állandó jelzője. Munkabírása is óriási. Ha visszatér Brüsszelből, a lap forrásai szerint elképzelhető, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter válthatja, aki kifejezetten szeretne ismét külszolgálatot teljesíteni.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.