Aláírásgyűjtés a magyar euróért

2017. augusztus 13. 11:33

Alig két nap alatt máris többszáz aláírás érkezett az Újhelyi István szocialista EU-képviselő honlapján, az ujhelyi.eu-n meghirdetett online-petícióra, amely az euró mielőbbi bevezetését szorgalmazza. A képviselő – aki az MSZP alelnöke is – szerint ez is bizonyítja, hogy a magyar választókat érinti és érdekli a közös európai valuta mielőbbi bevezetésének ügye; pontosan tudják, hogy életük, anyagi biztonságuk és jövőjük is nagyban függ ettől a kérdéstől.

A Fidesz korábban még a „nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyverténynek" nevezte az euró mielőbbi bevezetését. Sőt, a máig hatályos 2009-es európai parlamenti programjukban egyenesen szükségesnek mondták az euró bevezetését, mondván „a legszorosabb unión belüli együttműködésre törekvő, úgynevezett mag-országokhoz tartozás minden szempontból kívánatos cél" – emlékeztet Újhelyi. Ehhez képest a Fidesz kormányzati szereplői már határozottan elutasítják az euróhoz való csatlakozást, annak ellenére is, hogy erre a csatlakozásunkkor kötelezettséget vállaltunk. Legyen világos: az Orbán-kormány tudatosan szabotálja az euró-zónához való csatlakozás folyamatát. Egyértelmű, hogy azért nem kíván most már a haladó mag-országokhoz csatlakozni, mert az euro-zóna közösségének egysége és működése ellentétes a „Nemzeti Együttműködés Rendszerének" korrupt és kontroll-vesztett világával – írja szokásos heti nyílt levelének legújabb darabjában.

A dolog úgy áll, hogy Magyarországnak akkor van esélye Európa haladó feléhez csatlakozni, ha bevezeti az eurót és európai egységben gondolkodik, nem pedig ellenséget lát és láttat az Unióban. A mai világunkban az Európai Unió és a közös valuta védőernyőt jelent Magyarország számára, ezért olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely teljesíti a csatlakozás kritériumait és mielőbb ki kell tűzni a bevezetés valós és reális céldátumát. Az euró bevezetéséhez széles gazdasági és társadalmi közmegegyezés szükséges. Ezért indította útjára az online aláírásgyűjtést, hogy – mint írja – „mi, európai demokraták is kifejezzük közös akaratunkat. Mi, Európai Magyarországot és magyar eurót akarunk!”