Kiderült, hová tűnt az a rengeteg föld a határnál felfedezett bevándorló-alagútból

2019. november 29., 16:39

Szerző:

Mint azt ma délelőtt a rendőrség közlése alapján mi is megírtuk, alagutakat ástak ki illegális bevándorlók a határon, de a rendőrség felszámolta az átjárókat. Az egyik 34 méteres alagutat Csongrád megyében, Ásotthalomnál vájták ki, hatméteres szintkülönbséggel, a másik pedig egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria térségében.

A rendőrség közleménye szerint a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a járatokat nem sokkal befejezésük után felfedezték. Mindkét, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagút életveszélyes volt.

Fotó: police.hu

Szilassi-Horváth Jenő, Csongrád megyei rendészeti főkapitány-helyettes pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatót, és a 168 Óra olvasóiban felmerülő két kérdést is tisztázta. Az egyik ilyen kérdés az volt, hogy vajon hogyan tudtak észrevétlenül kiásni ilyen alagutakat, a másik pedig az, hogy

hová tűnt az a rengeteg kiásott föld?

Szilassi-Horváth Jenő közölte, a 40-50 centiméter szélességű, mintegy 60 centiméter magasságú alagút kialakítását a felszín lejtése és a homokos-agyagos talaj tette lehetővé. A járat legmélyebb pontja hat méteren volt, az alagutat semmilyen támasztószerkezet nem biztosította, bármelyik pillanatban beomolhatott volna.

Az alagút befejezése a felfedezése előtt csak pár nappal készülhetett el, kialakítása - a talajtani szakértő véleménye szerint - néhány hétig tarthatott.

A kézi erővel kitermelt földet a határ vajdasági oldalán futó csatornába hordták, ahonnan elvitte a víz

- tájékoztatott az ezredes.

Fotó: police.hu

A főkapitány-helyettes közölte, a határ vonalát drónokkal ellenőrzik, kifejezetten keresik azokat a talajelváltozásokat, amelyek alagút ásásra utalhatnak. Emellett a szlovák hatóságok által biztosított talajszkennerrel ellenőrizték a legkritikusabb szakaszokat, de nem találtak újabb járatot.