Akár félmillió fiatal is elmenekülhet Magyarországról a Fidesz nagyszerű választási győzelme után

2018. április 10., 18:42

Szerző:

Egyre több fiatal ír bejegyzést az interneten az ország elhagyásáról. A legtöbben a választási eredménnyel indokolnak. Egy tavalyi kutatás szerint akár félmillióan is lehetnek azok, akik külföldre költöznének – írja a hirtv.hu

Több mint huszonhétezren osztották meg eddig Mészáros Luca bejegyzését a Facebookon. A jelenleg óvónőnek tanuló huszonkét éves lány a Fidesz–KDNP újabb győzelmét követően jelentette meg a posztot, és közli benne, hogy el fogja hagyni Magyarországot, mivel nem itt látja jövőjét.

Mészáros Luca
Fotó: Facebook/Mészáros Luca

Példáját sokan követték, az egyik felhasználó szerint amíg nem lesznek rendes munkahelyek Magyarországon, addig tízből kilenc fiatal ki fog vándorolni.

Egy másik lány, aki már korábban kiköltözött Abu-Dzabiba, arról írt, hogy a Fidesz győzelme után nem tér vissza, mert nem akarja, hogy gyerekei ilyen országban szülessenek meg.

Egy másik fiatalember a félelmet emelte ki távozásának okaként, mert attól tart, hogy ha valaki ellenvéleményt fogalmaz meg a kormánnyal szemben, azt ellehetetlenítik. „Tartok attól, hogy akik nem értenek egyet a Fidesszel, előbb-utóbb üldöztetve lesznek, lásd Stop Soros”.

A Publicus Intézet novemberben végzett kutatást a magyarok kivándorlási szándékáról.

„Az összes megkérdezett harmada, a fiataloknak pedig ötvenkét százaléka mondta, hogy a politika nagyon fontos döntési pont ebben a kérdésben. Ők azt fejezték ki, hogy ha politikai változás történik, akkor átgondolják ezt a kérdést. Egy nemzetnek rettentő fontos, hogy a legképzettebb fiataljai, akik leginkább tudnak tenni, hol képzelik el a jövőjüket” – nyilatkozta Pulai András, az intézet kutatója.

A teljes népességre vetítve ez azt jelenti, hogy a távozni szándékozók negyven százaléka fiatal, vagyis számuk meghaladhatja a félmilliót.