Akadémia kontra kormány: nem vacsorázik a tudósokkal Orbán

2018. augusztus 15., 21:08

Szerző:

Nem tartják meg Széchenyi István emléknapján a miniszterelnök és a tudósok szokásos évi találkozóját – tudta meg a 24.hu. A hírportál szerint Orbán Viktor és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László az idén harmadszor hívta (volna) az Akadémia alapítójának születésnapjára időzített díszvacsorára a hazai tudományos élet fontosabb szereplőit.

Lovász László
Fotó: Kovalovszky Dániel

A Pesti Vigadóba tervezett esemény azonban most elmarad, mert az MTA elnökének sürgős programja akadt. Az Akadémia sajtótitkárságán azt közölték, hogy Lovász László egy korábban leszervezett utazáson külföldön tartózkodik majd a vacsora időpontjában. A 24.hu szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodán viszont csak a napokban értesültek az akadémiai elnök távolmaradásáról, és végül az a döntés született, hogy a társszervező nélkül nem tartják meg az eseményt.

Egyelőre nem tudni, hogy Lovász távolmaradásának köze van az MTA és a kormány között a közelmúltban kialakult feszültséghez. A kabinet költségvetési tervezete alapján 2019-től államosítanák az MTA kutatóintézeteit és a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium veszi át a pénzügyek irányítását. A pénzügyminisztérium pedig 28 milliárdnyi támogatást vonna el az Akadémia költségvetéséből.

A konfliktus folyományaként Fehér Márta, a Budapesti Műszaki Egyetem filozófiaprofesszora az Élet és Irodalomban nyílt levélben szólította fel a Széchenyi-díjasokat, hogy bojkottálják az Orbán Viktorral tartandó ünnepi vacsorát.

Fehér Márta szerint nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát.

Két hete az MTA-elnöke erősebben is kifejezte tiltakozását. Lovász László nem volt hajlandó aláírni a 2019-es költségvetés tervezetét, amelyet a jövő évi büdzsé részeként terjesztett be Varga Mihály pénzügyminiszter. Hasonló tiltakozás legutóbb az 1990-es években fordult elő.