Aggódik Orbán és Netanjahu egyre szorosabb szövetsége miatt az izraeli és a magyar Amnesty International

2017. július 17. 12:02

Aggodalommal figyeli az Amnesty International magyar és izraeli szervezete Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egyre szorosabb szövetségét, mert mindketten megbélyegző kampányt folytatnak a jogvédő szervezetek és aktivisták ellen – írja közös közleményében a két szervezet. 

Mint írták, a két politikus „gyűlöletet szít az egyetemes ember jogok és közös értékek ellen", megpróbálja aláásni a jogvédő szervezetek és aktivisták szerepét a társadalomban és megbélyegző kampányt folytat ellenük. Hozzátették: mindkét országban olyan jogszabályokat fogadtak el, és a hírek szerint terveznek elfogadni, amelyek korlátozzák a demokratikus értékekért, az emberi jogokért és a hatalom átláthatóságáért küzdő civil szervezetek munkáját.

A két szervezet jelezte: tapasztalatuk szerint Magyarországon és Izraelben is „egyre mérgezőbbé válik a közbeszéd, amelyhez nagyban hozzájárul a jogvédő szervezetek – köztük az Amnesty International – ellen folyó megbélyegző és hamis vádakat megfogalmazó magyar és izraeli kormányzati lejáratókampány".

Mint írták, biztatónak tartják, hogy a civiltörvény miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A közlemény idézi Molly Malekart, az Amnesty International Izrael programigazgatóját, aki arról beszélt, félnek, hogy a két miniszterelnök kedden kezdődő találkozóján „nemcsak az emberi jogokat sértő terveikről, hanem azok megvalósításáról is" szót ejt majd. Úgy tudják, Orbán Viktor kerítés esetleges megvásárlásáról tárgyalt az izraeli kormánnyal. Izraelnek pedig komoly tapasztalata van a kerítések építése és a megszállt területek köré húzott falakkal kapcsolatban. Minden jogvédő szervezetnek komoly aggodalommal kell figyelnie Netanjahu és Orbán találkozóját – mondta Molly Malekar.

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója arról beszélt, felszólítják a két politikust, hogy alapjaiban változtassanak az emberi jogokkal kapcsolatos hozzáállásukon, és térjenek vissza egy olyan politikához, amely tiszteletben tartja és védi mindenki jogait függetlenül annak politikai nézeteitől, akkor is, ha az illető kényelmetlen igazságokat tár fel a kormány jogsértő politikájával kapcsolatban.

Benjámin Netanjahu hétfőn érkezik hivatalos látogatásra Magyarországra.