Csalnak a cégek a katával, Parragh László szigorítást ígér

2019. november 18., 13:21

Szerző:

A jövő év második felétől megváltozik a kisadózó vállalkozások, a kata szerint adózók és a megbízóik élete. Parragh László szerint az Orbán-kormány akkorra alakítja ki azt a metodikát, amivel a jelenleginél hatékonyabban lehet megállapítani, hogy munkaviszonyban vagy vállalkozói szerződéssel lehet egy adott munkakört ellátni. Most még csak a gondolkodás van arról, mit lehet csinálni - nyilatkozta az mfor.hu-nak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Jelentős vállalkozói kört érint a szabályok módosítása, mintegy 360 ezren adóznak ilyen módon.

A témában az MKIK folytat tárgyalásokat a Pénzügyminisztériummal. Parragh László a lap érdeklődésére azzal magyarázta a várható módosításokat, hogy korrekcióra van szükség, mert a KATA már a versenyképességet rombolja. 

Miközben a munkaadók egy része a törvénynek megfelelő munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatja a dolgozóit, addig más cégeknél KATÁ-ba kényszerítik az alkalmazottakat, vagyis csalnak. Ezzel pedig versenyhátrányba hozzák a törvényi előírásoknak megfelelően foglalkoztató cégeket.

Parragh László elmondása szerint a lényeg, hogy meg lehessen különböztetni a munkaviszonyt a vállalkozói szerződés szerinti megbízástól. Nem akarnak szakmákat kizárni a KATA alanyai közül, inkább az ellenőrzések szigorításával próbálják elejét venni a KATA elburjánzásának. Ennek módszertanát dolgozzák ki a következő hónapokban.

Az új módszertant várhatóan 2020 második felétől vezetik be.

– A kamara egyébként már most is monitorozza a vállalatokat az alapján, hogy miként történik a foglalkoztatás a cégeknél – jegyezte meg Parragh László. Hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs kész koncepciójuk.

Fotó: Bazánth Ivola

Úgy véli, az igazán nagy baj a munkaerő-kölcsönzőknél van, ahol szerinte ezres nagyságrendben, visszaélés szerűen veszik igénybe a KATA nyújtotta lehetőséget. Szerinte ennél jóval kisebb a baj a hagyományos szakmákban, mint a fodrász vagy cipész, de elmondása szerint a médiában dolgozóknak is van okuk aggódni.

Az elnök szerint azért is szükséges a szigorítás, mert a KATÁ-sok tört nyugdíjra lesznek jogosultak a szabályok miatt, vagyis ha nem takarékoskodnak aktív éveik alatt, akkor az életszínvonaluk nagyot fog zuhanni a nyugdíjba vonuláskor. A munkaviszony ehhez képest nagyobb védettséget jelent.

A KATA jelenleg havi fix 50 ezer forint, éves 12 millió forintos határig, fölötte belép egy 40 százalékos adó is. A főállás mellett adózók havi 25 ezer forintot fizetnek, illetve aki nagyobb járulékalapot akar magának biztosítani, most is választhatja a 75 ezres havi tételt.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.