„A VIP osztályon kezelt politikusok nem tudják, milyen, amikor az ember a saját lábán megy be a kórházba vidéken”

– mondta Komáromi Zoltán, aki nem adja fel a reputációját egy- vagy ötszázaléknyi szavazatért.

2018. január 16., 18:45

Szerző:

A gyakorló háziorvos, az Együtt volt politikusa kedden a Klub Rádiónak adott interjút. az egészségügy helyzete mellett arról is beszélt, hogy miért lépett ki a pártból.

Fotó: Youtube

– Múlt héten döntöttem el, hogy nem tudom vállalni tovább azt a fajta gondolkodásmódot és hozzáállást, amit az Együtt vezetése csinál – mesélte. Szerinte a párt semmi pozitív dolgot nem tett a párt azért, hogy akár a DK-val, akár az MSZP-vel megállapodjon. Más álláspontja ellenére nem akarta azzal terhelni az Együtt közösségét, hogy máshogy gondolkodik.

– Az utolsó csepp a miniszterelnök-jelölt választás volt, ami egy egy százalékos pártnál komikus dolog

– jelentette ki. – Egyetértek azzal, hogy a 106 egyéni körzetben egy jelöltnek kell indulnia a Fidesz jelöltjével szemben, szerintem április hetedikére tiszta lesz, hogy aki komolyan akarja a kormányváltást, az megállapodik egy jelöltben a többiekkel. – A választási rendszer aljassága hozza létre ezt a helyzetet, hiszen az, hogy huszonhét körzetben legalább egymás ellen kell indulni, huszonhét biztos befutó helyet jelent a Fidesznek – érvelt. – A nagyságrendileg nagyobb pénz mindenkit elvakíthat – tette hozzá.

– Ha most nem csinálunk valamit, olyan mértékben le fog robbanni az infrastruktúra, és annyira súlyos lesz az orvos- és a nővérhiány, hogy nem lehet majd normális és működő egészségügyet csinálni Magyarországon.

Én nem vagyok abban az értelemben politikus, hogy a saját meggyőződésemet és szakmai reputációmat kockáztassam azért, hogy legyen egy vagy öt százaléka a pártomnak – mondta. Őt az érdekli, hogy egy kormányváltás után legyen esély az egészségügyi rendszer megváltoztatására.

Kiszolgáltatottak az emberek, ha nincs pénzük például ultrahangra. Három-négy hetet is várhat a beteg, daganattal küzdőnél ez az életébe is kerülhet.

Komáromi azt vallja, hogy húszezer forinton nem múlhat egy élet. Úgy gondolja, hogy az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy még valamit tegyünk a normális és működő egészségügyért. Különben menthetetlenül lerobban az infrastruktúra, és tovább súlyosbodik az orvos- és nővér hiány.

Komáromi először a sürgősségi ellátást fejlesztené, egyúttal úgy véli, hogy meg kellene állapítani az egészségügyben a minimum fizetéseket, hogy itthon maradjanak a szakemberek. – Most ha már tűrhetetlenné válik a helyzet, előkaparnak ötmilliárd forintot, hogy tessék, operáljatok, aztán elfogy a pénz, és visszanőnek a várólisták - magyarázta. Tavaly év végén a kormány 600 milliárd forintot szórt szét pár hét alatt egyházak és fociakadémiák támogatására. Szerinte ez pont az az összeg, amit minden év elején be kéne tenni az egészségügybe.

– Sajnos a politikusoknak ritkán fáj a hasuk, és ha fáj, ellátják őket soron kívül egy VIP osztályon, tehát nem tudják, mi történik, ha az ember a saját lábán megy be a kórházba vidéken - mondta. Állítása szerint, ha az intézményi struktúrát átalakítanák, akkor több beteget meg lehetne gyógyítani alapszinten, és kevesebben jutnának kórházba.