A város egyszerűen nem hiszi el, hogy Kósa Lajost át tudta verni az évekig szinte nyomorban tengődő család

Pár éve azonban elindult a rongyrázás. Volt, aki felidézte, egyszer még a saját utcájukat is lezáratták, arra hivatkozva, hogy a német pénzügyminiszer érkezik hozzájuk.

2018. március 13., 21:30

Szerző:

Évekig szinte nyomorban élt az a csengeri család, amelynek egyik tagja, a háztartásbeli feleség 1300 milliárd forintot bízott Kósa Lajosra, hogy abból vásároljon államkötvényt – nyilatkozták többen is a Népszavának az ország keleti felén, a román határ mellett fekvő kisvárosban. Ám később csoda történt. Előkerült egy rejtélyes dokumentum, ami azt igazolta, hogy a Sz. család jelentős vagyont örökölt az egyik németországi rokonuk után.

A lap helyszíni riportja alátámasztja mindazt, amit a 168 Óra megírt, vagyis a rejtélyes csengeri asszony Sz.-né Mária németországi vagyonát, pontosabban örökösödését papírokkal igazolta, amelyeknek láttán „ügyvédek és orvosok is adtak kölcsön” a családnak.

Na meg Kósa Lajos adott hitelt az asszony szavainak, s egy – a Magyar Nemzet által ismertetett,  közjegyzőnél hitelesített dokumentumban, valamint megbízási szerződésben vállalta, hogy bábáskodik annak 3,4 milliárd eurós vagyona felett.

Hogy mindez tragikomédiába illő döntés volt-e Kósától, egy több ezer milliárd forintos városfejlesztési program felelősétől, egyelőre nem tudni, mindenesetre a Népszava riportja erősíti helyi forrásainkat a korábban megírtakban. Érdekesség ugyanakkor, hogy

a csengeriek mást-mást mondanak arról, miféle szállodában is lehetett tulajdonrésze a házaspárnak, amelynek az egyik tagja, a férj, két-három héttel ezelőtt önkezűleg vetett véget az életének.

A lap szerint a településen volt, aki úgy tudja, hogy a Kósával bizniszelő asszony többször emlegette a városban, hogy tulajdonrészük van a hasonló nevű gödi szálloda és golfklubban.

Fotó: Facebook/Kósa Lajos

Mi ugyan egy budapesti, azonos néven ismert hoteltulajdonosról tudtunk, de a Népszava a Magyar Narancs korábbi cikkére hivatkozva azt írja,a hogy a '90-es évek végén indult a projekthez a gödi önkormányzat biztosított 70 hektárnyi földet, s a várost ebben az időben a Gödi Lokálpatrióták Egyesülete, a Gödi Vállalkozók Egyesülete és a Fidesz-MDF koalíció irányította. A golfra építő luxusszálló azonban becsődölt, a hitelező CIB és a Magyar Fejlesztési Bank pedig futhatott a pénze után. Érdekes egybeesés, hogy a Kósát kedden mosdatni próbáló Pesti Srácok azt írta – nevén nevezve a csengeri asszonyt –, hogy „az a kalandos életű hölgy, akivel szemben százmilliós nagyságrendű visszaélés miatt nyomozás is folyt, ügyködéseivel jelentős kárt okozott a Magyar Fejlesztési Banknak, amit végül persze az adófizetők pénzéből kellett jóváírni. A Kósa által kezelt, vagy kezelendő befektetési számla is éppen ebben a bankban lett volna.

A csengeriek viszont nem értik, hogy ez az egyszerű nő miként tudta átverni Kósa Lajost, ha egyáltalán átverésről van szó. Ahogyan a 168 Óra forrásai is olyannyira egyszerű embereknek ismerték meg az érintett házaspárt, hogy

egyszerűen nem hiszik el, egy minisztert, a korábban évekig Fidesz-alelnök Kósát át tudták volna verni.

A helyiek azt mondták, a család korábban egyszerű életet élt, volt, hogy a boltban csak hitelre tudtak vásárolni, sokszor kértek kölcsön, pár éve azonban elindult a rongyrázás. Volt, aki felidézte,

egyszer még a saját utcájukat is lezáratták, arra hivatkozva, hogy a német pénzügyminiszer érkezik hozzájuk,

a temérdek vagyon átutalásáról tárgyalni. Mások szerint Kósa Lajost azzal „hintáztatták be”, hogy a rengeteg pénzből létrehoznak majd egy pénzügyi alapot, s a befektetés kamatainak soráról ő dönthet, s olyan is akadt, aki szerint a térség egyik ismert tárgyagyártó cége is beszállt volna az asszony befektetéseinek kezelésébe.

A helyiek megerősítették a 168 Óra információit is, a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói körülbelül egy hónapja szállt ki a család székhelyére, s állítólag több iratot is lefoglaltak, nyomozás indult.

A családfő, akit egyébként mindenki rendes, jóravaló és csendes embernek festettek le, nem sokkal később felakasztotta magát.

Lapunk írta meg elsőként a tragikus hírt, miszerint a most Kósa által csalással megvádolt asszony férje öngyilkos lett, de arról is beszámoltunk, hogy egyelőre egyetlen hivatalos szerv sem kívánta kommentálni: megerősíteni, avagy cáfolni értesüléseinket, hogy férje halálát követően őrizetbe vették és elvitték az asszonyt, akinek nevét a kormánymédia felfedte ugyan, ám egyelőre – míg a hivatalos szervek meg nem erősítik érintettségét – nem fedjük fel. „Az asszony, akiről a csengeriek számára ma sem derült ki, hogy zseniális csaló vagy tényleg egy álomvagyon örököse, egyelőre házi őrizetben van, a lábára nyomkövetőt szereltek, de volt, aki kedden is láttak fényes nappal az utcán” – fogalmazott a Népszava.