A tények nem számítanak, Szijjártó Péter javaslatára kilép Magyarország az ENSZ migrációs megállapodásának elfogadási mechanizmusából

2018. július 18., 13:04

Szerző:

– Ez a csomag ellentétes a józan ésszel, ellentétes Magyarország érdekeivel, a dokumentum szélsőséges, elfogadhatatlan, így Magyarország kilép az ENSZ múlt héten véglegesedett migrációs csomagjának elfogadási folyamatából - jelentette be a döntést Szijjártó Péter az Orbán-kormány szerdán tartott ülésének a szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter javasolta ezt a kormánynak, az ENSZ-tagállamok közül másodikként, az Egyesült Államok mellett Magyarország sem vesz részt a dokumentum decemberi elfogadásában. Mindezt a tárcavezető a már ismert szólam jegyében azzal indokolta, a csomag ösztönözné a bevándorlást, s jogi kötelezettségeket róna Magyarországra.

Fotó: Biró Marianna

Ez azonban nincs így. Mint megírtuk, a világszervezet nem kötelező érvényű irányelveket fogadna el. A csomag továbbra is, a februárban a magyar sajtóban  elsőként a 168 Óra által bemutatott tervezetnek megfelelő irányokat tartalmazza, igaz, a szövegezés valóban megváltozott. A jelenlegi verzió (angol nyelven itt érhető el) preambuluma már nem a négyes, hanem a hetes pontjában tartalmazza: 

„A globális megállapodás  jogilag nem kötelező érvényű együttműködési keret, amely a tagállamok által egyeztetett és elfogadott, a menekültek és migránsok kezelésmódjáról szóló New York-i deklaráció kötelezettségvállalásaira épít. Fenntartva az államok szuverenitását és megtartva a nemzetközi jogi kötelezettségeket elősegíti az összes érintett szereplő közötti együttműködést a migráció kapcsán, elismerve, hogy egyetlen állam sem képes egyedül kezelni a migrációt.”